Με κινητοποιήσεις αναμένεται να αντιδράσουν οι αγρότες στα μνημονιακά μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση και αγγίζουν τον κλάδο τους. Τα πρώτα… τύμπανα του πολέμου ακούστηκαν ήδη στη δυτική Ελλάδα, με συνελεύσεις αγροτών σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα.
Χθες βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει το συντονιστικό των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην Αιγιάλεια, όπου το μήνυμα ήταν σαφές: «Να συγκροτηθεί μέτωπο απέναντι στη λαίλαπα των νέων μέτρων που σκοπό έχουν να γονατίσουν την αγροτική οικογένεια».
Πριν από μερικές μέρες, ανάλογη συγκέντρωση διοργάνωσε ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας και αποφασίστηκε να διοργανωθεί στα τέλη Αυγούστου συγκέντρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, στον κόμβο Κουβαρά, αφού πρώτα γίνει συνεδρίαση των δύο ομοσπονδιών, των αγροτικών συλλόγων και με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων του νομού.
«Το μήνυμά μας είναι σαφέστατο. Εχουμε πόλεμο. Μας τον κήρυξαν οι κυβερνώντες, όχι εμείς. Τελικά το ερώτημα είναι εάν θέλουν την παραγωγή ή όχι. Τα μέτρα οδηγούν τους αγρότες στο να τα παρατήσουν», τόνισε ο κ. Χρήστος Γκόντιας, από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.
«Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί 25 μεγάλες συνελεύσεις αγροτών σε αντίστοιχους νομούς και οι αποφάσεις είναι όλες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κατ’ αρχήν, θεωρούμε κάθε βουλευτή που θα ψηφίσει τα μέτρα αυτά ανεπιθύμητο στις περιοχές. Από εκεί και πέρα ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος των κινητοποιήσεών μας θα επιλεχθεί με κριτήριο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα».
Την κάθετη αντίδρασή τους εκφράζουν οι γεωπόνοι του Δημοσίου απέναντι στις αποφάσεις που φέρνει η συμφωνία.
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) εκφράζει την πρόθεση να έρθει ο κλάδος σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, προκειμένου να μην περάσουν αυτές οι πρακτικές.
Σε πρώτη φάση, η ΠΟΓΕΔΥ θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στο συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στην πλατεία Συντάγματος.
