Ο τέως αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης με ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τζέισον Μπορν που γίνονται στην Τενερίφη, αντί για την Αθήνα, παρ’ όλο που εκτυλίσσεται στη χώρα μας. Υποστηρίζει ότι όσο ήταν στο υπουργείο δεν είχε δεχτεί «κανένα απολύτως αίτημα», ούτε είχε μάθει κάτι σχετικό από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Τονίζει ότι το «πρόβλημα με τις ξένες παραγωγές ΔΕΝ είναι η γραφειοκρατία, είναι το tax rebate, δηλαδή η επιστροφή (=έκπτωση) φόρου στον παραγωγό», που ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. «Την επιστροφή φόρου το ελληνικό κράτος δεν την προσφέρει στην κινηματογραφία, ενώ την προσφέρει π.χ. στη φαρμακοβιομηχανία», γράφει. Και υπενθυμίζει ότι προσπάθησε να στήσει το νομοθετικό πλαίσιο για το tax rebate, αλλά δεν πρόλαβε να το νομοθετήσει.
Κι άλλο βραβείο;

Ενα ακόμα βραβείο διεκδικεί η συνήθης ύποπτη Χίλαρι Μαντέλ. Η σπουδαία Ιρλανδή συγγραφέας είναι στη βραχεία λίστα του Βραβείου Διηγήματος του BBC. Την υποψηφιότητα κέρδισε για μία από τις δέκα ιστορίες της συλλογής «Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ» (εκδ. Πάπυρος). Συγκεκριμένα, είναι η τελευταία ιστορία (που έδωσε και τον τίτλο στη συλλογή) όπου η Μαντέλ φαντάζεται τη δολοφονία της Θάτσερ από τον ΙΡΑ, το 1983. Στην πεντάδα της διεκδίκησης είναι και ο λογοτέχνης Μαρκ Χάντον.
Για τους πρόσφυγες

Κρατώντας στα χέρια τους από μια γκρι κουβέρτα με την οποία δήλωναν τις βασικές ανάγκες 60 εκατομμυρίων προσφύγων σε όλο τον κόσμο, ο Βρετανοϊνδός γλύπτης Ανίς Καπούρ και ο Κινέζος εικαστικός Αϊ Βέιβεϊ ηγήθηκαν χθες πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο του Λονδίνου, ξεκινώντας από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, όπου αύριο πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Αϊ Βέιβεϊ. Ο ίδιος ανέβασε στο Ιnstagram και φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον Τζούλιαν Ασάνζ (πιθανότατα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο), στην οποία απεικονίζονται να κάνουν… κωλοδάκτυλο.
