Αμεση ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων μετά τα λεχθέντα από τον Ν. Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία Φύσσα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης «εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη που αγωνίζεται και επιθυμεί ένα κράτος δικαίου. Η ρητορική του μίσους, τα τάγματα εφόδου, οπλισμένα από την κοινωνική απελπισία που έχει σκορπίσει η κρίση, εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο δράμα προκειμένου να επεκταθούν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι ο ίδιος ουδέποτε συναγελαζόταν με τη Χρυσή Αυγή, ούτε της προσέδωσε τον ρόλο του «θεσμικού συνομιλητή», υπενθυμίζοντας ότι ο Β. Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Μιχαλολιάκο.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ανατριχιάσαμε από την ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης για τον θάνατο του Παύλου Φύσσα από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μια προκλητική ομολογία που γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία και συμπληρώνει πως «έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μαχόμαστε κατά του φασισμού και της βίας, όποια μορφή και αν έχουν. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται με πράξεις και διαρκή επαγρύπνηση».
ΛΑ.Ε.: «Η ομολογία αυτή αναδεικνύει αυτό ακριβώς που επίμονα λέει το αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα: ότι η δολοφονία Φύσσα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της φασιστικής ιδεολογίας, συγκρότησης και πρακτικής της νεοναζιστικής οργάνωσης», αναφέρει η ΛΑ.Ε. και προσθέτει ότι «αυτό δεν καθιστά μόνο επιτακτική την ανάγκη να καταδικαστεί η ηγεσία αυτής της οργάνωσης για την εγκληματική της δράση. Πάνω από όλα απαιτεί να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια και στα μνημόνια και στον φασισμό».
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης «δείχνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης», σημειώνει το Ποτάμι συμπληρώνοντας ότι «μετά τη σημερινή απροκάλυπτη ομολογία ουδείς δικαιούται να πει ότι παραπλανήθηκε. Κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι επιβράβευση των εγκληματικών πράξεών της. Το καθήκον όλων είναι να αγωνιστούν ώστε την Κυριακή να μη δοθεί η δυνατότητα στον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή».
ΚΚΕ: Για επιβεβαίωση του εγκληματικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, «που απορρέει από τη ναζιστική της ιδεολογία», κάνει λόγο το ΚΚΕ και τονίζει ότι «αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από τα εγκλήματα που τέλεσαν στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται η ίδια η ναζιστική οργάνωση και ιδεολογία, ότι είναι οι πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των Γερμανοτσολιάδων και των δωσίλογων, που ευθύνονται για τα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα».
ΑΝ.ΕΛΛ.: «Η μισή “ανάληψη” της ευθύνης -πολιτική μόνον, αλλά όχι και ποινική- αποκαλύπτει την απύθμενη θρασυδειλία και το απεχθές πρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης», δηλώνει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας ότι «μέχρι πρότινος επιχειρούσαν να εμφανιστούν αθώοι του αίματος».
ΠΑΣΟΚ: «Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δήθεν δεν ήξεραν τίποτε, ότι δεν είχαν ευθύνη. Τώρα με θράσος, οι νεοναζιστές υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική τους, επιχειρώντας μόνο να γλιτώσουν τις ποινικές συνέπειες. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πρέπει να απαντήσουν στην πρόκληση. Να κλείσουν τον δρόμο στη συμμορία των δολοφόνων», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
■ «Χωρίς να ντρέπεται, με την επίγνωση του δολοφόνου που ρίχνει τη χαριστική βολή», τονίζει για τον Μιχαλολιάκο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Τη μέρα που κλείνουν δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής ομολογεί την ωμή αλήθεια: ότι πρόκειται για μια ναζιστική συμμορία δολοφόνων με ομάδες κρούσης».
■ Το ΚΙΔΗΣΟ μεταξύ άλλων αναφέρει: «απλώς και μόνον “πολιτική” ευθύνη για μια δολοφονία δεν νοείται. Ο -τουλάχιστον- ηθικός αυτουργός Μιχαλολιάκος επαίρεται και αισθάνεται υπερήφανος για τις εγκληματικές πράξεις των μελών του. Και προσδοκά ψήφους».
■ «Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τη μεριά της Χ.Α. και του αρχηγού της σημαίνει αποδοχή του ότι η πολιτική και η ιδεολογία της Χ.Α. οπλίζει το χέρι των μελών της και τους μετατρέπει σε δολοφόνους. Οτι η πολιτική και η ιδεολογία του φασισμού-ναζισμού οδηγεί στη δολοφονία όσων παλεύουν για τα λαϊκά και νεολαιίστικα δικαιώματα» τονίζει η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ.
