H προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν προβληματίζει τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας. Και δεν φαίνεται να τους αιφνιδίασε. Ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, αναφέρει ότι δεν έχουν καμία επίπτωση στο νέο πρόγραμμα, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε οι εκλογές στην Ελλάδα να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας.
«Πιστεύω ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι να αποκτήσει μια πιο σταθερή κυβέρνηση» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι: «Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξε το πακέτο των μέτρων στο ελληνικό Κοινοβούλιο και αναμένουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα είναι ίσως ακόμη πιο ισχυρή» μετά τις εκλογές.
Τα νούμερα στο τρίτο πακέτο διάσωσης δεν αλλάζουν και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με τον Βίζερ, «ήταν στην πραγματικότητα ένα αναμενόμενο βήμα, και για πολλούς ένα επιθυμητό βήμα, ώστε να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη δομή στην ελληνική κυβέρνηση… Τον Οκτώβριο έχουμε συνεδρίαση για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους και (μετά τις εκλογές) ελπίζουμε σε περαιτέρω πρόοδο του προγράμματος».
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι εταίροι περιμένουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Οι συμφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ισχύουν πέρα από εκλογές και αλλαγές κυβερνήσεων.
«Συμφωνίες που έχουν συναφθεί ισχύουν και πέρα από ημερομηνίες εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα σημαίνουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δανειακής βοήθειας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουρκ Βάισγκερμπεργκ που υπενθύμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.
