Ποινική δίωξη κατά υπεύθυνου ξενοδοχείου άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, καθώς σύμφωνα με την προανάκριση που έγινε από το Λιμεναρχείο του νησιού θεωρείται υπαίτιος για τη μόλυνση της ακτής και της θαλάσσιας περιοχής στο Τσιλιβί.
Το περιστατικό έλαβε χώρα αρχές Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το ξενοδοχείο «Ζάντε Μάρις», του οποίου είναι υπεύθυνος ο κ. Χρήστος Ξένος, γνωστός ανάμεσα στους ξενοδόχους της Ζακύνθου, ενώ στις πρόσφατες εκλογές είχε κατεβεί υποψήφιος με το Ποτάμι.
Η υπόθεση είχε καταγγελθεί στο λιμεναρχείο και τον Δήμο Ζακύνθου κι έπειτα από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως η ρύπανση προερχόταν από διαρροή σε παράνομο φρεάτιο και αγωγό μήκους 50 μέτρων επί της παραλίας, στα οποία διοχετεύονταν τα λύματα του ξενοδοχείου.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου είχε σημειωθεί ανάλογο περιστατικό στο νησί, στην παραλία του Λαγανά, όπου η έρευνα του Λιμεναρχείου αποκάλυψε την ύπαρξη έτερου παράνομου αγωγού, ο οποίος κατέληγε στη θάλασσα, μολύνοντας την περιοχή. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση η δικογραφία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Να σημειωθεί ότι το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης είναι ημιτελές, αφού δεν έχουν όλα τα σημεία δίκτυο που να οδηγεί τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό, το δίκτυο του Πλάνου κατασκευάστηκε παράνομα από ιδιώτες, το δίκτυο του Καλαμακίου λειτουργεί εν μέρει λόγω κακοτεχνιών και το δίκτυο του Λαγανά περνά από την αμμουδιά.
