Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στα μαλακά έπεσε χρυσαυγίτης που συμμετείχε σε επιχείρηση βεβήλωσης του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, το 2010. Χθες, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε φυλάκιση μόλις οκτώ μηνών για… οπλοκατοχή.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί σε μια περίοδο έξαρσης του αντισημιτισμού, καθώς εβραϊκά νεκροταφεία βανδαλίζονταν το ένα μετά το άλλο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επίθεση σημειώθηκε τον Μάιο του 2010. Τρεις νεαροί συνελήφθησαν αρχικά από περιπολούντες αστυνομικούς, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι, και στη συνέχεια διαπιστώθηκαν εμπρησμός τάφων και φθορές. Εκφράσεις όπως «φωτιά στους Εβραίους», «Juden raus» και ναζιστικά σύμβολα είχαν γραφτεί στην περίφραξη.

Από την προανάκριση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα κρούσης συμμετείχε και ο χθεσινός κατηγορούμενος, που φαίνεται ότι κρατούσε «τσίλιες». Στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν μια σπάθα καθώς και έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, οι δύο από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι και παραπέμφθηκαν σε δικαστήριο ανηλίκων, ενώ οι άλλοι δύο παραπέμφθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Πρωτοδίκως, ο ένας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών χωρίς το δικαίωμα έφεσης και ο δεύτερος σε φυλάκιση 25 μηνών.

Ο τελευταίος άσκησε έφεση και χθες καταδικάστηκε μόνο για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής σε φυλάκιση οκτώ μηνών με τριετή αναστολή, οπότε στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ας σημειωθεί ότι το αρχικό κατηγορητήριο περιείχε και το αδίκημα της έκρηξης, για το οποίο δεν καταδικάστηκε κανείς. Μετά το περιστατικό του βανδαλισμού, το 2010, σε ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη λύπη και την αγανάκτησή της, «καταδικάζοντας απερίφραστα τη βεβήλωση του κοιμητηρίου, τον εμπρησμό τάφων και την προσπάθεια καταστροφής του ιερού αυτού τόπου από ομάδα ακραίων εθνικιστών».