«Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ε.Ε. δεν αναιρούν επ’ ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής
Για τη Ν.Δ. το δημοψήφισμα που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι «η τελική μάχη για τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.». Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα έφερε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά προ του διλήμματος να απευθύνει και ο ίδιος διάγγελμα καλώντας τον ελληνικό λαό σε μέτωπο ή να προβεί σε μια δήλωση, όπως και έπραξε τελικά έπειτα από σύσκεψη με τους στενούς τους συνεργάτες και αφού προηγουμένως είχε επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
Η πρωινή συνεδρίαση του άτυπου οργάνου της Ν.Δ. είχε τυπικό χαρακτήρα, αφού από τις βραδινές συνεννοήσεις προέκυψε απόλυτη ομοφωνία για τη στάση του κόμματος στη Βουλή και τα επόμενα βήματα.
Ο Αντ. Σαμαράς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα «με ερώτημα ουσιαστικά “ναι ή όχι στην Ευρώπη” και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ». Παράλληλα καταλογίζει στον Αλ. Τσίπρα ότι με την κίνηση αυτή προσπαθεί «να διχάσει τον ελληνικό λαό» και τονίζει ότι με το δημοψήφισμα δεν κρίνεται η μία ή η άλλη συμφωνία αλλά η προοπτική της χώρας, που -όπως υπογραμμίζει- εκτός Ευρώπης «θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την πατρίδα μας».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε στη σύντομη ανακοίνωση, προκειμένου να μη δώσει χαρακτήρα προσωπικής αναμέτρησης με τον πρωθυπουργό. Οπως σημειώνουν συνεργάτες του και η Ν.Δ. «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού». Η στάση της Ν.Δ. υπαγορεύεται από τις συνθήκες, που κατά τον Αντ. Σαμαρά έχουν ως εξής:
■ Η κυβέρνηση ύστερα από πέντε μήνες ασάφειας έναντι των εταίρων και δανειστών έχασε την αρχική εμπιστοσύνη τους, ενώ στο εσωτερικό είναι εκτεθειμένη στους ψηφοφόρους για τις δεσμεύεις που ανέλαβε προκειμένου να πάρει την εξουσία.
■ Ο πρωθυπουργός δεν έχει την αξιοπιστία που απαιτείται για να συνομιλήσει με τους ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του δημοψηφίσματος.
■ Οι μηχανισμοί της Ε.Ε. είναι ερώτημα εάν θα δώσουν την πίστωση χρόνου για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, καθώς οι καταστατικές τους προβλέψεις δεν επιτρέπουν διευκολύνσεις μετά τη λήξη της παράτασης.
■ Μέσα σ’ αυτήν την αβεβαιότητα θεωρείται αμφίβολη και η περαιτέρω διευκόλυνση από το ΔΝΤ για την αποπληρωμή των οφειλών.
Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε την τελευταία στιγμή σε συμβιβασμό με τους θεσμούς, υπό τη μορφή νέας παράτασης ή ενός ακόμη μεταβατικού προγράμματος, και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα προσέφευγε εκ νέου στον ελληνικό λαό για να πάρει νέα εντολή εν όψει του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για το χρέος.
Αυτήν την εκτίμηση ενίσχυαν και τα μηνύματα από τη Γερμανία και τη Γαλλία μετά τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, αλλά και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης. Εντούτοις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι άνθρωποί του, που είχαν ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (Στ. Παπασταύρου, Χρ. Λαζαρίδης, Χρ. Σταϊκούρας), διατηρούσαν όλο αυτό το διάστημα ισχυρές επιφυλάξεις ως προς την κατάληξη, καθώς μαζί με τις θετικές εντυπώσεις εισέπρατταν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντεινόμενα ερωτήματα ως προς την ειλικρίνεια των κυβερνητικών παραγόντων.
Το ζήτημα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. τώρα είναι αν οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας θα δώσουν άλλη μία ευκαιρία στη χώρα ή το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουν συνθήκες καραντίνας, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Η χαρακτηριστική αποστροφή του Αντ. Σαμαρά, στις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες ημέρες με τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τον Κ. Καραμανλή, τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, είναι «ποια θα είναι η θέση της χώρας εάν φύγει από το ευρώ». Η εκτίμηση από όλες τις συζητήσεις ήταν ότι «θα ενταθούν οι πιέσεις σε όλα τα επίπεδα και η χώρα μπορεί να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εθνικών προβλημάτων».
Σ’ αυτό το μήκος ήταν και η δήλωση του Κ. Καραμανλή: «Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ε.Ε. δεν αναιρούν επ’ ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».
Οι στόχοι της Ν.Δ. σε τακτικό επίπεδο ιεραρχούνται πλέον ως εξής:
1. Να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.
2. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει, να συγκροτηθεί μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στο ευρώ και της παραμονής στην Ε.Ε.
3. Να τεθούν οι βάσεις για ένα πλαίσιο ευρείας πολιτικής συνεργασίας και να αναζητηθεί πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας.
4. Η κινητοποίηση των πολιτών ώστε να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η πλειονότητα τάσσεται υπέρ της Ευρώπης.
Πίσω από τις κλειστές συνεδριάσεις των στελεχών της Ν.Δ. έχουν ακουστεί και απόψεις για την επόμενη μέρα και την αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών στην κυβέρνηση. Αν και οι απόψεις αυτές είναι μεμονωμένες, ακούγονται πλέον ολοένα και πιο δυνατά, με περίβλημα το ερώτημα «μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. είχαν από την αρχή στόχο τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από το ευρώ». Η θέση αυτή εκφεύγει από «την πολιτική εξαπάτηση» και πάει «σε ενορχηστρωμένο σχέδιο για την εξυπηρέτηση του λόμπι της δραχμής».
