Χθες το μεσημέρι έκλεισε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 7 του Ν. 3863/2010, με θέμα «Συγκρότηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής – Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ)» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Πλήθος χρηστών σχολίασε το ζήτημα, καταθέτοντας προτάσεις και βελτιώσεις σε ό,τι αφορά κυρίως την ενσωμάτωση χρόνιων παθήσεων στη λίστα των 43, με βάση την οποία δεν θα χρειάζεται να περνούν δεύτερη φορά από επιτροπή ΚΕΠΑ οι πάσχοντες.
Ωστόσο, από το σχόλιο της Σοφίας Κολοτούρου, προέδρου του Δ.Σ. του σωματείου «Ακουστήριξη», ανέκυψε ένα ακόμη ζήτημα που αφορά την επανεξέταση των ατόμων που πάσχουν από κάποια από τις παθήσεις της εν λόγω λίστας και οι οποίοι έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας το 2012 και στις αρχές του 2013.
Αρχικά οι πάσχοντες έπαιρναν χαρτί περιορισμένης διάρκειας. Κάποια στιγμή επενέβη το ΙΚΑ και με σχετική εγκύκλιο μετέτρεψε σε μόνιμες -κατόπιν αίτησης- όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τις 18 Νοεμβρίου 2013. Λόγω όμως αυτού του χρονικού κενού, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να ξαναπεράσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ ξανά και ξανά.
Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, που μας ενημέρωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί με τον υπουργό τις επόμενες μέρες και ότι θα υπάρχει σχετική απάντηση μέχρι αύριο.
Επίσης μας διαβεβαίωσαν ότι η γνωμάτευση των γιατρών θα είναι πλέον για κάθε χρήση και άρα δεν θα χρειάζεται να περνούν δεύτερη φορά από επιτροπή ΚΕΠΑ όσοι πάσχουν από χρόνια πάθηση, ενώ μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει η σκέψη διεύρυνσης της λίστας των 43 χρόνιων νοσημάτων, εφόσον συγκροτηθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει επ’ αυτού.
