Το σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA, που ξέσπασε στα τέλη του περασμένου μήνα, συνεχίζει να ταλανίζει τη λατινοαμερικανική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου, την Conmebol, η οποία αυτές τις ημέρες είναι στο κέντρο της επικαιρότητας και λόγω της διοργάνωσης του Κόπα Αμέρικα.
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της ουρουγουανικής έκδοσης της El Paίs, η Conmebol δεν έχει χρήματα ούτε για να πληρώσει τα πριμ του Κόπα Αμέρικα. Και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα τα ποσά. Για παράδειγμα, οι τέσσερις ομάδες που έχουν ήδη αποκλειστεί (Βενεζουέλα, Μεξικό, Τζαμάικα και Ισημερινός) θα εισπράξουν από 1,5 εκατ. δολάρια η καθεμία.
Οι τέσσερις ομάδες που θα αποκλειστούν από τα προημιτελικά θα πάρουν από 2,25 εκατ. δολάρια. Τα ποσά ανεβαίνουν στην τελική τετράδα. Η τέταρτη θέση δίνει 3,75 εκατ. δολάρια, η τρίτη αντιστοιχεί σε 4,5 εκατ., η δεύτερη θέση προσφέρει 5,5 εκατ. δολάρια, ενώ η πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής θα πάρει το ποσό των 6,5 εκατ. δολαρίων μαζί με το τρόπαιο της αρχαιότερης διοργάνωσης εθνικών ομάδων στον κόσμο.
Η Conmebol έχει επίσης πρόβλημα και με τα έξοδα διαμονής και διατροφής των 12 ομάδων, που, όπως όλα δείχνουν, θα τα αναλάβει η κυβέρνηση της Χιλής.
Το πρόβλημα ρευστότητας και τα περιορισμένα έσοδα του οργανισμού εξηγούνται από το ότι η χρηματοδότησή του προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από τηλεοπτικά και διαφημιστικά συμβόλαια. Και αυτά τα χειρίζονται επιχειρήσεις, που βρίσκονται στις λίστες του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επίσης κατηγορούμενες για διαφθορά.
Η δύσκολη αυτή κατάσταση έχει υποχρεώσει τον πρόεδρο της Conmebol Ανχελ Νάπουτ να μείνει στην έδρα της συνομοσπονδίας, στην Ασουνσιόν, προς εξεύρεση λύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει προσληφθεί μια από τις καλύτερες νομικές εταιρείες της Παραγουάης προκειμένου να αποτραπούν ή να αντιμετωπιστούν οι αγωγές πολλών εκατομμυρίων που ενδέχεται να προκύψουν στο άμεσο ή απώτερο μέλλον κατά της Conmebol.
