Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η κίνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να απαιτήσει από μια γυναίκα βουλευτή της αντιπολίτευσης να μην μιλήσει «ως γυναίκα».
«Ως γυναίκα να σιωπήσει» απαίτησε ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, από μια βουλευτή της αντιπολίτευσης όταν εκείνη προσπάθησε να πάρει τον λόγο στο κοινοβούλιο.
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης στην Άγκυρα με επίκεντρο «τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» που κήρυξε η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς βρισκόταν στο βήμα εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.
Η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), η δικηγόρος Νουρσέλ Αϊντογάν, τον διέκοπτε συνεχώς έως εκείνος να χάσει την υπομονή του και να της φωνάξει: «Κυρία, καθίστε ήσυχα. Ως γυναίκα, σιωπήστε!»
Οι δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μέσω της ετικέτας #BirkadinOlarakSusmayacagiz (Ως γυναίκες δεν θα σιωπήσουμε).
Το HDP απαίτησε από τον Αρίντς να ζητήσει συγγνώμη, εξασφαλίζοντας τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης του κοινοβουλίου.
Ο Αρίντς είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας ανάλογης διαμάχης τον περασμένο χρόνο, όταν είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν δημοσίως.
