Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ’ αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» είναι το μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Δίστομο, όπου παρέστη το πρωί στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής και πρόσθεσε ότι «η οργανωμένη δρομολόγησή τους, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προέχει το το ηθικό μέρος της καταδίκης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, γιατί, αυτό επιβάλλει η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ελλάδας και του Λαού της: «Αφού αυτή η Ιστορία και αυτός ο Πολιτισμός αποδεικνύουν, διαχρονικώς, ότι εμείς, οι Έλληνες, αντιλαμβανόμαστε την θυσία στον βωμό της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που από την φύση της είναι ανεκτίμητη, ως υπέρτατη ανιδιοτελή προσφορά στον ‘Ανθρωπο και την Ανθρωπότητα και όχι ως ευκαιρία υλικών διεκδικήσεων».

Επισήμανε ακόμη πως ό,τι κι αν πει κανείς για το μαρτυρικό Δίστομο και τους μάρτυρές του δεν είναι ικανό να αρθεί στο ιστορικό ύψος της συγκλονιστικής θυσίας τους.

Ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Διστόμου και του δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η θυσία των μαρτύρων στο Δίστομο αποτελεί ένα χρέος μνήμης και διδαχής για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα, κάτι που γίνεται σιγά σιγά ένα είδος κοινού τόπου σε παγκόσμια κλίμακα. «Κορυφαία τεκμηρίωση αυτής της διαπίστωσης συνιστά η ίδια η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπως καταδεικνύει μ’ ενάργεια η καθιερωμένη πια παρουσία του πρέσβη της σ’ αυτό το ιερό προσκύνημα στο Δίστομο» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε ακόμη το έργο και την προσφορά του επιζώντα της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος παρίστατο στο Μνημόσυνο, τονίζοντας την προσφορά του στην ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των γεγονότων του Διστόμου.

Στο Μνημόσυνο παρευρέθησαν επίσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς και αρκετοί βουλευτές ως εκπρόσωποι κομμάτων.