Μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και η Εκτελεστική Γραμματεία με το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Ευάγγ. Μεϊμαράκη και σήμερα αναμένεται να πράξει το ίδιο η Πολιτική Επιτροπή. Το moratorium Μεϊμαράκη θα έχει διάρκεια μέχρι την επόμενη άνοιξη, οπότε θα κινηθεί η διαδικασία διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο να γίνει το καλοκαίρι του 2016.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε χθες τα ξημερώματα τη δήλωση εμπιστοσύνης από τους βουλευτές (60 από τους 76 υπέγραψαν κοινό κείμενο) και εν συνεχεία από την Εκτελεστική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Ο Μ. Βορίδης και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που είχαν ταχθεί νωρίτερα υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου μέσα στο 2015, συντάχθηκαν με την πλειοψηφία, καθώς η εναλλακτική πρόταση ήταν να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο στις 30 Αυγούστου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήρε τις αντιρρήσεις του ως προς τη διαδικασία και στην απόφαση τονίζεται ότι θα γίνει όπως και το 2009, θα έχουν δηλαδή δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου όλα τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος.
Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη) αναμένεται να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και η ανάδειξη του Ευάγγ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Ν.Δ. τυπικά θα επισφραγιστεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Η ομόφωνη απόφαση της Ε.Γ. και του Π.Σ. δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του νέου προέδρου, ούτε όμως και της στροφής που φαίνεται αποφασισμένος να κάνει προς το κέντρο και τον μεσαίο χώρο.
Η επιλογή αυτή του Ευάγγ. Μεϊμαράκη έχει διπλή στόχευση: την ανάκαμψη της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ. που σε όλες τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται χαμηλότερα και από τα εκλογικά ποσοστά του Ιανουαρίου και την αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Πηγές της Ν.Δ. επεσήμαιναν πως «ιστορικά η παράταξη υπηρετεί με αφοσίωση το εθνικό συμφέρον» και στο πνεύμα αυτό τονίζεται ότι «αυτή την ώρα προέχει να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης είναι περιορισμένος και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο επιβάλλει γρήγορες κινήσεις, χωρίς όμως να διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες. Προς τούτο συνηγορούν οι συναντήσεις που είχε (και την Τετάρτη) με τον Κ. Καραμανλή αλλά και η ανοιχτή γραμμή με τον Αντ. Σαμαρά.
Από την πλευρά της και η Ντ. Μπακογιάννη, που είχε επίσης νέα συνάντηση χθες με τον Κ. Καραμανλή, θεωρεί ότι οι χειρισμοί του νέου προέδρου και οι αποφάσεις των οργάνων της Ν.Δ. διαμορφώνουν τις συνθήκες εσωκομματικής ηρεμίας.
Οι κομματικές συνδιασκέψεις που είχαν προγραμματιστεί από τον πρώην πρόεδρο θα γίνουν κανονικά, όπως ανακοινώθηκε μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ εξετάζονται εισηγήσεις για περισσότερες εξορμήσεις του νέου προέδρου στις αρχές του φθινοπώρου.
