Το δημοψήφισμά μας αφορά το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού μας να εκφράσει άποψη, αφορά την τύχη της πρότασης των τριών θεσμών, την οποία θεωρούμε απαράδεκτη, και δεν αφορά καθόλου τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν αφορά καθόλου αυτό το παραμύθι περί Grexit». Αυτό δήλωσε χθες ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «στην Ε.Ε. κάθε κράτος-μέλος διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία: προσφυγή σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, βέτο, δημοψηφίσματα, συμβιβασμός, διαπραγμάτευση».
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες ταυτίζουν το δημοψήφισμα με την έξοδο από την Ευρώπη, αφού, όπως είπε, «υπάρχουν σειρά από κράτη-μέλη της Ε.Ε., που εδώ και δεκαετίες έχουν κάνει δημοψηφίσματα, όπως η Δανία, η Ιρλανδία (που έχει κάνει τρία), η Γαλλία, η Ολλανδία -και μάλιστα δημοψηφίσματα, με τα οποία απορρίφθηκε το ευρωπαϊκό Σύνταγμα».
Παράλληλα, έψεξε τις Βρυξέλλες, διότι «αυτό που είναι φυσιολογικό για κάθε άλλη χώρα στην Ε.Ε. εμφανίζεται ως μια παρανομία, ως μια αταξία, ως μια διάθεση της χώρας να φύγει από την Ε.Ε.». «Το “όχι” -συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς- σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον της χώρας, που δεν θα είναι συνεχόμενη λιτότητα και ύφεση, αλλά θα είναι ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ε.Ε.».
«Αδιαφορεί η Μέρκελ»
Ερωτηθείς για τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ, ο υπουργός εκτίμησε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «ενδιαφέρεται πιο πολύ αυτή τη στιγμή σε ποιον θα χρεωθεί το όποιο πρόβλημα προκύπτει, παρά για την πραγματική λύση των προβλημάτων». Αναφορικά με την επίκληση του βέτο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν χώρες όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία έχουν βάλει βέτο για το πού θα είναι το οικόπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και εμείς το δικαιούμαστε επίσης για την υπεράσπιση θεμελιακών εθνικών μας συμφερόντων».
Ο υπουργός, αναφερόμενος στην ερμηνεία ότι το δίλημμα είναι «ευρώ ή δραχμή», δήλωσε: «Υπάρχουν στην Ελλάδα δύο ρεύματα, τα οποία τα απορρίπτω και τα δύο. Το ένα λέει ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη πρέπει να φύγουμε εδώ και τώρα από το ευρώ. Το άλλο λέει ότι προκειμένου να μη φύγουμε από το ευρώ, πρέπει να υποταχθούμε και να παραδοθούμε στην Ευρώπη. Για μένα δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή στη γραφειοκρατία της Ευρώπης. Για μένα υπάρχει η Ευρώπη ως ένα πεδίο μάχης όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί, οι συνθήκες, οι συμφωνίες με την Ε.Ε.».
