ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Ακης Φάντης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις συνιστώσες του κοινού οράματος των δύο ηγετών για λύση του κυπριακού, αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κυπρίου να επιλέγει τον χώρο διαμονής του. Να επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης που θα κατοικήσει, σε ένα κράτος που θα του διασφαλίζει τα δικαιώματα του στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επιδιώκεται, ανέφερε ο πρόεδρος, μία λύση έντιμη που θα μετατρέψει τις επιθυμίες μας σε ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, με όλα τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας που ανέγνωσε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης, σημειώνεται ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου όλοι έχουν να κερδίσουν από τη λύση.

«Τα πλεονεκτήματα για την ελληνοκυπριακή πλευρά», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι η επιστροφή εδαφών, η επιστροφή προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, ευημερία και αξιοποίηση για ανάπτυξη της κλίμακας που προσφέρει όλο το νησί μας».

«Για τους Τουρκοκύπριους», είπε, «η λύση αποτελεί τη μόνη προοπτική αποτελεσματικής εξόδου από την απομόνωση που έχουν περιέλθει. Το σχέδιο τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει αποτύχει και μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ενωση δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας».

Ο πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε «Για την Τουρκία υπάρχουν δύο μεγάλα στοιχήματα που συνδέονται με τη λύση του Κυπριακού. Η Ευρωπαική Ενωση και το Φυσικό Αέριο».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι για την Αμμόχωστο ότι «ότι λόγω του ειδικού καθεστώτος της, αποτελούσε και αποτελεί πάντοτε προτεραιότητά. Η επιστροφή της πόλης τίθεται όχι μόνο στο πλαίσιο της συνολικής λύσης, αλλά ακόμη και ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα αποτελούσε και τη σαφέστερη ένδειξη πως η Τουρκία πράγματι εννοεί αυτά που ρητορικά αναφέρει ως προθέσεις της για την επίλυση του Κυπριακού».