Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εντείνονται οι κραυγές από το εξωτερικό κατά των πιστωτών και της στάσης τους στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

«Τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές, και ειδικά το ΔΝΤ;» αναρωτιέται σε χθεσινό του σχόλιο ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «…Οι δανειστές συνεχίζουν να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις επικαλούμενοι ότι στηρίζονται υπερβολικά στους φόρους και όχι στις περικοπές δαπανών. Αρα συνεχίζουμε έτσι το παιχνίδι της υπαγόρευσης εσωτερικής πολιτικής», σημειώνει ο οικονομολόγος. «Ο λόγος που υποτίθεται ότι απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις είναι ότι θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη. Η σωστή απάντηση σε αυτό είναι: Πλάκα μας κάνετε; Οι άνθρωποι που απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν τη ζημιά που θα προξενούσε η λιτότητα τώρα κάνουν μάθημα στους άλλους για την ανάπτυξη;» «Μιλήστε με τους ανθρώπους του ΔΝΤ και θα σας πουν για την αδυναμία συνδιαλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ενόχληση έναντι των θεατρινισμών κ.λπ. Ομως δεν βρισκόμαστε στο Λύκειο εδώ. Και αυτήν τη στιγμή είναι οι πιστωτές πολύ περισσότερο από τους Ελληνες αυτοί που συνεχίζουν να μετακινούν τα δοκάρια του γηπέδου. Τι συμβαίνει; Στόχος είναι να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε μια καταστροφική χρεοκοπία προκειμένου να αποθαρρύνουν τους άλλους; Είναι η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για Graccident; Αν συμβεί το Grexit, αυτό θα γίνει επειδή οι πιστωτές, ή τουλάχιστον το ΔΝΤ, θέλουν να συμβεί».

Κριτική όμως δεν ασκεί μόνο ο Κρούγκμαν. «Είναι εντελώς ανόητο να κόβεις τώρα συντάξεις και να αυξάνεις τον ΦΠΑ. Πώς θα πάρει μπροστά η οικονομία στην Ελλάδα; Αν δεν πάρει, τότε πρόκειται για πεταμένα λεφτά», τονίζει σε χθεσινή του συνέντευξη ο συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς, Μπερν Ρίξινγκερ.

Ας σημειωθεί ότι, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, έντονη κριτική ασκούν για τον ρόλο του ΔΝΤ και βουλευτές των Γερμανών Πρασίνων, αλλά και των Σοσιαλιστών. «Εχω την εντύπωση ότι το ζήτημα δεν είναι αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ένα λογικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αν εφαρμόζει τις πολιτικο-οικονομικές απόψεις του ΔΝΤ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πράσινος Γκέρχαρτ Σικ, ενώ η η σοσιαλίστρια Γεζίνε Σβαν κατήγγειλε τη στάση του ΔΝΤ ως νεοφιλελεύθερη.