Επιφυλακτικές είναι οι εισαγγελικές αρχές για τις επόμενες κινήσεις τους σχετικά με τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Οι δηλώσεις και ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, που… πιέζουν για παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να βρεθεί υπόλογος ο τέως υπουργός Οικονομικών, έρχονται να προστεθούν στις δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του στον Αρειο Πάγο, προκαλώντας προβληματισμό στους κόλπους της Δικαιοσύνης.
Τι όμως μπορεί να κάνει η Δικαιοσύνη προκειμένου να βάλει στο μικροσκόπιό της έναν πρώην υπουργό; Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται με προσοχή τα δημοσιεύματα που αφορούν το plan B, έτσι όπως φέρεται να το περιέγραψε σε οικονομικό forum ο Γ. Βαρουφάκης.
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι κρατούν επιφυλάξεις για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί συγκεκριμένο αδίκημα με βάση το περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει σχετική αναφορά ή να πάρει πρωτοβουλία η Βουλή μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών για να δρομολογηθεί ενδεχόμενη έρευνα.
Αλλωστε και οι δυο μηνυτήριες αναφορές αναμένεται να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή καθώς, όπως έλεγαν αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, τυχόν διερεύνηση και ποινική αξιολόγηση αξιόποινων πράξεων μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή. Αλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο βασικός άξονας της υπόθεσης είναι πολιτικός και οικονομικός με μειωμένη, προς το παρόν, την ποινική αξιολόγηση του τέως υπουργού.
Η προϋπόθεση
Ο δικηγόρος Βασίλης Δημακόπουλος, μιλώντας στην «Εφ. Συν.», ήταν κατηγορηματικός ότι «εφόσον ο κ. Βαρουφάκης είχε την ιδιότητα του υπουργού δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη σε βάρος του εισαγγελέας, αλλά μόνο η Βουλή και αυτό με την προϋπόθεση να συνέλθει πριν από τη δεύτερη σύνοδο της επόμενης βουλευτικής περιόδου», γιατί σε διαφορετική περίπτωση προκύπτει θέμα παραγραφής.
Αλλά και ο δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης συμφωνεί πως η Βουλή είναι εκείνη που θα καθορίσει την τύχη του Γιάνη Βαρουφάκη. Και οι δυο νομικοί έχουν την άποψη πως σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. «Θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να συνίσταται αλλαγή του πολιτεύματος. Κάτι το οποίο δεν προκύπτει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδάμης. Οι δυο νομικοί, αφού προηγουμένως εξέφρασαν την επιφύλαξή τους για τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων που μιλούν για plan B από τον τέως υπουργό, ξεφύλλισαν τον Ποινικό Κώδικα και κατέγραψαν ενδεχόμενη παραβίαση αρκετών άρθρων.
Ο κ. Δημακόπουλος έκανε λόγο για παράβαση του άρ. 370γ., περί παραβίασης υπολογιστών από τον στενό φίλο του Γιάνη Βαρουφάκη, που φέρεται να είχε αναλάβει το σπάσιμο των κωδικών και την υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών και ηθικό αυτουργό στη συγκεκριμένη πράξη τον τέως υπουργό. «Σε μια τραβηγμένη εκδοχή -όπως είπε χαρακτηριστικά- η συγκεκριμένη διάταξη παραπέμπει στο άρ. 141 περί κατασκοπίας, καθώς σε αυτό προβλέπεται ότι από συγκεκριμένες ενέργειες μπορούν να ζημιωθούν τα συμφέροντα του κράτους».
Ο Μαρίνος Σκανδάμης εστίασε σε ενδεχόμενες ενέργειες από την πλευρά του τέως υπουργού που είχαν αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» η διαπραγμάτευση και να ζημιωθεί το ελληνικό κράτος. Ο κ. Σκανδάμης αναφέρθηκε σε «αδικήματα, τα οποία ενδεχομένως τελέστηκαν σε απόπειρα, όπως αυτά της παράβασης καθήκοντος, της υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων και της απόπειρας απιστίας, λόγω του plan B», και πρόσθεσε πως «λόγω της μείωσης των εσόδων μπορεί να θεωρηθεί τετελεσμένο το αδίκημα της απιστίας εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών».
ΕΔΕ από την Κ. Σαββαΐδου
Κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων διέταξε η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου μετά τα δημοσιεύματα για το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη. Το σχέδιο που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» προέβλεπε την παραβίαση του «software» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τους ΑΦΜ και τα στοιχεία των φορολογουμένων. Σύμφωνα με την κ. Σαββαΐδου, τα στοιχεία αυτά διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.
