Απόντων των βασικών πρωταγωνιστών συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη της Χρυσής Αυγής, που είχε διακοπεί μετά την επεισοδιακή ημέρα της 15ης Μαΐου, οπότε -με αφορμή τα συνθήματα και τη ρίψη μπουκαλιών νερού από κατηγορουμένους των Πυρήνων της Φωτιάς- κυριάρχησαν οι βρισιές, οι χειρονομίες και οι απειλές που εκτόξευαν οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες απευθυνόμενοι προς το κοινό, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν θύματα και μάρτυρες όπως οι γονείς του Παύλου Φύσσα.
Με την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου γνωστοποίησε πως ζήτησε να μεταφερθεί η δίκη μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω ακαταλληλότητας του χώρου (με δεδομένα τα επεισόδια και τις παράλληλες δίκες κατηγορουμένων για τρομοκρατία), όμως δυο φορές ο προϊστάμενος του Εφετείου το απέρριψε.
Όπως ανέφερε η Μαρία Λεπενιώτη, ήδη έχει απευθύνει αίτηση στον αρχηγό της αστυνομίας για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά τις ημέρες που θα συμπίπτουν οι δύο υποθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού, από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να μεταφερθεί σε νέα αίθουσα του εφετείου η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τις 15 Μαΐου, που ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, απέστειλε δύο αιτήματα στην Τριμελή Διοίκηση του Εφετείου για μεταφορά της δίκης τα οποία απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο της Διοίκησης Δημήτρη Μόκκα. «Από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο το θέμα της αίθουσας αφορά τον κ. Μόκκα. Μόνον εκεί θα απευθύνεται όποιος θέλει» ανέφερε.
Συγκεκριμένες ημερομηνίες συνεδριάσεων
Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι αγορεύσεις για τις ενστάσεις στην παράσταση πολιτικής αγωγής, το δικαστήριο διέκοψε δίνοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα διεξαχθεί η δίκη τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στις: Δευτέρα 8 Ιουνίου, Δευτέρα 22 Ιουνίου, Πέμπτη 25 Ιουνίου, Δευτέρα 29 Ιουνίου, Πέμπτη 2 Ιουλίου, Πέμπτη 9 Ιουλίου, Τρίτη 14 Ιουλίου, Πέμπτη 16 Ιουλίου, Τρίτη 21 Ιουλίου, Τρίτη 28 Ιουλίου, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου και Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.
Παρόντες 18 από τους 69
Ενώ έξω από τον χώρο των φυλακών βρίσκονται συγκεντρωμένα μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων που ζητούν παραδειγματική τιμωρία των μελών της Χρυςής Αυγής, στο εδώλιο βρίσκονται για ακόμη μία φορά μόνο ο βουλευτής Μιχάλης Αρβανίτης και Αντώνιος Γρέγος, οι πρώην βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, ενώ δεν μετήχθησαν ούτε οι βουλευτές που βρίσκονται υπό κράτηση.
Παρόντες από τους 69 κατηγορούμενους είναι μόλις 18, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος δικάζεται ως δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Οι γονείς του μουσικού είναι επίσης παρόντες, μετά το ξέσπασμα της τραγικής μάνας που ζήτησε επιτέλους να διεξαχθεί η δίκη.
«Ναι» στην παράσταση πολιτικής αγωγής της Αθηνάς Φύσσα
Το δικαστήριο επέτρεψε να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους της μητέρας και ης αδελφής του Παύλου Φύσσα.
Η εισαγγελέας Αδαμαντίας Οικονόμου ζήτησε να απορριφθούν τα αιτήματα για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που υπέβαλαν την προηγούμενη φορά ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης.
Όπως είπε η κ. Οικονόμου, οι κατηγορούμενοι, πρώην και νυν βουλευτές, θα είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αυτά τα αιτήματα μόνο σε περίπτωση που η δίκη επρόκειτο να αναβληθεί ή να ματαιωθεί. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει σε άλλο χρόνο για το θέμα αυτό.
Αρβανίτης: Πολιτική εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης
Σε πολιτική εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ώστε να αποδοθεί συλλογική ευθύνη στα μέλη της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχαήλ Αρβανίτης.
«Ο Ρουπακιάς θα έπρεπε να δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αν δεν αποφάσιζε η προηγούμενη κυβέρνηση να παραπέμπει τα μέλη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής, που έλαβε τον λόγο για το θέμα της άρσης των περιοριστικών όρων του, ζήτησε να αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής του σε δημόσιες εκδηλώσεις ως όρος αντισυνταγματικός και παράνομος.
«Πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση κάνει στενή ερμηνεία του νόμου… Στην περίπτωση τη δική μου, μου στερήθηκε ο λόγος. Αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» υποστήριξε ο Μ. Αρβανίτης.
«Ποιος λόγος σας στερήθηκε;» τον ρώτησε η πρόεδρος. «Μου απαγορεύθηκε η συμμετοχή μου σε δημόσια εκδήλωση… Είναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη, παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτές τις ενστάσεις εάν από την αρχή δεν είχε ληφθεί ως δεδομένο η εξατομίκευση της ενοχής. Κατόπιν εντολής της τότε εξουσίας – αποδειδεγμένης εντολής- αποδόθηκε συλλογική ευθύνη. Το δικαστήριό σας, αν είχε γίνει σωστά η προδικασία, θα έπρεπε να κηρύξει εαυτόν αναρμόδιο ειδικά για τον Γ. Ρουπακιά που θα έπρεπε να κριθεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο» απάντησε ο βουλευτής.
«Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο…» ανέφερε η πρόεδρος. «Δεν θα έπρεπε να αχθούμε ενώπιον του δικαστηρίου σας αν είχε γίνει σωστά η προδικασία» σημείωσε ο Μ. Αρβανίτης.
Την αποβολή της πολιτικής αγωγής ζήτησαν οι κατηγορούμενοι
Την αποβολή της πολιτικής αγωγής από τη δίκη, όσον αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (187 Π.Κ.) ζήτησαν οι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους.
Στις ενστάσεις τους, με τις οποίες χαρακτήρισαν «αόριστες» και «απαράδεκτες» τις δηλώσεις πολιτικής αγωγής, οι υπερασπιστές υποστήριξαν ότι για το εν λόγω αδίκημα, φορέας του έννομου αγαθού που πλήττεται -όπως η ανθρώπινη ζωή- δεν είναι ένας ιδιώτης, αλλά το Δημόσιο.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζητούν την αποβολή της πολιτικής αγωγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης #Gdtrial
— GoldenDawnWatch (@GoldenDawnWatch) June 4, 2015
«Αν μπορεί οποιοσδήποτε να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού ο οποιοσδήποτε για λόγους δημοσιότητας, θα μπορεί να ζητά παράσταση πολιτικής αγωγής γενικά. Μόνο το Δημόσιο θα μπορούσε να παρίσταται ως πολιτική αγωγή, κι όχι ένας ιδιώτης», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.
Χαρακτηριστικά, η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Αντ. Γρέγου, που βαρύνεται μόνο με το αδίκημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ισχυρίστηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο κατηγορούμενος «δεν συνδέεται με καμία από τις πράξεις, παρά μόνο με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής».
Τα επιχειρήματα των συνηγόρων της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής συμπυκνώνονται στη φράση του αδελφού του ηγέτη της Χ.Α. και δικηγόρου του, Τάκη Μιχαλόλια: «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ξένος τελείως με τις συγκεκριμένες πράξεις και τις βλάβες που προκάλεσαν.
