Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η είδηση παρουσιάστηκε με πηχυαίους τίτλους από δημοσιογραφικά σάιτ της Πάτρας: «Κρούσματα λεϊσμανίασης σε δύο παιδιά στον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο. Υγειονομική βόμβα απειλεί την Πάτρα!».

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αν στόχος ήταν για άλλη μια φορά η στοχοποίηση-γκετοποίηση των Ρομά, την ώρα που η δημοτική αρχή Πελετίδη προσπαθεί να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους, με σειρά δράσεων, όπως είναι η αποχέτευση, ο συχνός καθαρισμός της περιοχής από τα σκουπίδια και η ύδρευση, αυτό που σίγουρα όμως προκαλεί εντύπωση είναι οι τίτλοι που επιλέχτηκαν και οι οποίοι ανέφεραν τους όρους «επιδημία», «υγειονομική βόμβα» κ.λπ.

Ολα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που δεν είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά και την ώρα που τα κρούσματα –σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία– δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό που μάλλον πρέπει να προβληματίσει είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από εφημερίδα της Πάτρας, ενώ έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι φορείς, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου.

Αυτό που καίει περισσότερο είναι η περικοπή των πτήσεων των ειδικών αεροσκαφών, τα οποία την άνοιξη ψέκαζαν με ειδικά εντομοκτόνα, κυρίως βαλτώδεις περιοχές και παραποτάμια σημεία, στα οποία παρατηρείται συγκέντρωση από κουνούπια και σκνίπες.

Να σημειωθεί ότι η λεϊσμανίαση ή αλλιώς «καλαζάρ» προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας και μόνο! Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν μεταδίδεται από σκύλο σε άνθρωπο, ακόμα και αν ο σκύλος πάσχει από την ασθένεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς, η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει ούτε απ’ τα σάλια, ούτε απ’ το άγγιγμα, ούτε απ’ τα κόπρανα ενός σκύλου μολυσμένου με λεϊσμανίαση.

Από τα 700 είδη σκνίπας που υπάρχουν παγκόσμια, στην Ελλάδα βρίσκουμε 12 είδη και μόνο ένα εξ αυτών μπορεί να προκαλέσει τη νόσο, εάν είναι φορέας της».

Τέλος, η ασθένεια σε κάθε μορφή της αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία και σίγουρα δεν αποτελεί αντικείμενο «επιδημίας» ή «υγειονομικής βόμβας».