Χωρίς αποτέλεσμα και με προειδοποιήσεις, τουλάχιστον από τους δασκάλους, ακόμα και για κινητοποιήσεις, έγινε σήμερα η συνάντηση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη.
«Είναι αδιανόητο να καλεί ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σε διάλογο για να «συζητήσουμε» επί διατάξεων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζονται άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» κατήγγειλε αμέσως μετά τη συνάντηση η ΔΟΕ, ζητώντας «την άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων που δεν είναι όντως κατεπείγουσες (π.χ. επιλογή στελεχών εκπαίδευσης) και την έναρξη διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για το σύνολο των θεμάτων που την απασχολούν». Διαφορετικά, όπως τονίζεται, « ο κλάδος θα απαντήσει άμεσα μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες».
Ο αναπληρωτής υπουργός ανάμεσα σε άλλα διευκρίνισε ότι:
- Θέματα όπως η κατάργηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης, τα ζητήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (μείωση της ποινής, άνοιγμα πινάκων του 2010-2011) και τα ζητήματα ειδικής και προσχολικής αγωγής έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
- Σχετικά με το ζήτημα των διορισμών, θα συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή αποτελούμενη από παράγοντες του Υπουργείου, νομικούς, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ώστε να υπάρξει ένα νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.
- Θα σταλεί στις Ομοσπονδίες το σύνολο των δρομολογούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων
- Οι επίμαχες ρυθμίσεις πρέπει να ψηφιστούν μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Ο χαρακτήρας «του επείγοντος» δεν αφορά απλώς επείγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης, αφορά επείγοντα θέματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία και να μην διασαλευθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
