Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τρεις ημέρες μετά το ναυάγιο ανοικτά της Ιταλίας, οι αρχές συνέλαβαν δυο λαθρέμπορους και με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων συνέθεσαν το χρονικό της τραγωδίας, που σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 800 μετανάστες.  

Το χρονικό της τραγωδίας στη Μεσόγειο

Οι δυο ύποπτοι είναι ο 27χρονος Τυνήσιος Μοχάμεντ Αλί Μαλέκ, που πιστεύεται ότι ήταν στο τιμόνι και ο 25χρονος Σύρος, Μαχμούτ Μπικχίτ, που φαίνεται να ήταν το μοναδικό μέλος του πληρώματος. Ο μεν Μαλέκ αντιμετωπίζει κατηγορίες πρόκληση πολύνεκρου ναυαγίου, πολλαπλών ανθρωποκτονιών και παράνομη μετακίνηση μεταναστών και ο Μπικχίτ  μόνο για παράνομη μετακίνηση μεταναστών. Τις επόμενες ώρες  ο εισαγγελέας της Κατάνια θα πάρει επίσημα καταθέσεις από επιζώντες, με δικαστική εντολή.  

Οσο για τα αίτια του ναυαγίου, η απότομη μετακίνηση των επιβαινόντων στην μια πλευρά της βάρκας ήταν ένας από τους λόγους της ανατροπής του σκάφους, αλλά ορισμένοι από τους επιζώντες είπαν ότι ο «καπετάνιος» του δουλεμπορικού έκανε απότομο ελιγμό ρίχνοντας την βάρκα πάνω στο εμπορικό King Jacob που είχε σπεύσει για βοήθεια.  

«Μας είπαν ότι το άτομο που βρισκόταν στο πηδάλιο, ο δουλέμπορος, πλοηγούσε πολύ αδέξια το σκάφος» είπε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Καρλότα Σάμι. «’Εκανε μια άσχημη μανούβρα και έριξε την βάρκα στο πλοίο».

Οσοι ήταν στο πάνω κατάστρωμα έπεσαν στην θάλασσα και από αυτούς σώθηκαν μόνο οι 28. Αλλά ήταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, εκατοντάδες ακόμα κλειδωμένοι από τους δουλεμπόρους, στο δεύτερο και το τρίτο αμπάρι, μεταξύ αυτών και περίπου 250 γυναικόπαιδα, που πρέπει να εγκλωβίστηκαν.

Ο ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νεκροί πρέπει να αγγίζουν τους 800 ίσως και τους 850- το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στη Μεσόγειο- κανείς δεν θα μπορεί να πει με βεβαιότητα αριθμό και ονόματα, αφού η θάλασσα στο σημείο εκείνο είναι πολύ βαθιά και οι άνθρωποι στα αμπάρια δεν θα βρεθούν ποτέ. 

Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στην Κατάνια και ήταν «πολύ κουρασμένοι, πολύ σοκαρισμένοι, σιωπηλοί» είπε ο Φλάβιο ντι Τζιάκομο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ILO). Ολοι είναι άνδρες, ορισμένοι νεαρής ηλικίας, στην εφηβεία τους.«Είναι σε κατάσταση σύγχυσης, ευάλωτοι, τρομοκρατημένοι», σύμφωνα με την Σάμι. 

Ορισμένοι από αυτούς είπαν ότι ο δουλέμπορος – καπετάνιος, προσπάθησε να κρυφτεί ανάμεσα τους, να μην αναγνωριστεί, να μην τραβήξει την προσοχή. Το Σάββατο το βράδυ, λίγο πριν συμβεί η τραγωδία, γύρω στις 10, την βάρκα εντόπισε το εμπορικό πλοίο, που είχε σταλεί στην περιοχή από το Ιταλικό ναυτικό για να προσφέρει βοήθεια.

Ο Τυνήσιος που ήταν στο πηδάλιο, προσπάθησε να κάνει δυο πράγματα ταυτόχρονα: να οδηγήσει το αλιευτικό κοντά στο πλοίο και να «χαθεί» ανάμεσα στους άλλους μετανάστες για να αποφύγει τη σύλληψη. Αυτό προκάλεσε τη σύγκρουση και όσοι ήταν στο κατάστρωμα πανικοβλήθηκαν- είπαν επιζώντες- ενώ όσοι ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια κατάλαβαν μεν ότι κάτι συνέβη και προσπάθησαν να βγουν στην επιφάνεια αλλά δεν μπορούσαν.

Οσοι βρίσκονταν στην άκρη της βάρκας έπεσαν αμέσως στη θάλασσα και στη συνέχεια η βάρκα άρχισε να γέρνει μέχρι που αναποδογύρισε. Οπως υποστήριξαν, είχαν αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης το Σάββατο το πρωί.

Η κηδεία των 24 θα γίνει με διαθρησκευτική τελετή στην Μάλτα.