Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Νίκο Αναστασιάδη ύστερα από την κατ’ ιδία συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε: «Οι φιλικοί και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι ακατάλυτοι και άρρηκτοι και έτσι θα παραμείνουν. Η οικονομική κρίση δεν μπόρεσε να τους επηρεάσει και δεν πρόκειται να θίξει κατ’ ελάχιστο τους δεσμούς αυτούς, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».

«Η ισχύς μας βρίσκεται στην ενότητά μας και θα τη διασφαλίζουμε με κάθε θυσία» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ακολούθησε την παράδοση όλων των Προέδρων, να είναι το πρώτο ταξίδι τους στην Κύπρο, τονίζοντας όμως ότι η τήρηση της παράδοσης δεν συνιστά τύπο «είναι ουσιαστική υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ανέφερε εξάλλου, ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της Κύπρου για λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί αυτό αποτελεί χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι νοητό η Κύπρος να τελεί υπό κατοχή.

Πρόσθεσε πως ορθότατα διακόπηκαν οι συνομιλίες λόγω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ορθή είναι και η θέση να μη ξεκινήσουν εκ νέου, εκτός αν επιστρέψει στην Τουρκία και όχι απλώς να παραμείνει στην Αμμόχωστο.

«Στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σε ότι αφορά την ουσία της λύσης, που δεν μπορεί παρά να προκύπτει από την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή του διεθνούς δικαίου και να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Περαιτέρω, υπέδειξε ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και οποιαδήποτε λύση που θα καθιστούσε αδύνατη ή θα δυσχέραινε την πορεία της στα δύο αυτά σώματα δεν είναι δυνατή. «Μια λύση του κυπριακού που θα παραβίαζε το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα αποτελούσε προσβολή για την Ευρώπη» επισήμανε.

Επίσης, υπέδειξε ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και να ασκήσει την κυριαρχία της εντός των συνόρων της, αφορά και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσει τα ίδια δικαιώματα. «Κάθε προσβολή της ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί προσβολή και της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία προσβάλλουν την Κυπριακή ΑΟΖ προσβάλλουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε. Τόνισε επίσης ότι η στάση αυτή της Τουρκίας επηρεάζει και την ενταξιακή της πορεία.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνάντηση που είχαν νωρίτερα ήταν σημαντική και ουσιαστικού περιεχομένου. Πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και της προοπτικές του διαλόγου.

«Διαπίστωσα το ανιδιοτελές ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζήτησαν την παρούσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου και την πορεία των μεταρρυθμιστικών ενεργειών που οι δύο χώρες έχουν αναλάβει. «Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας για αταλάντευτη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε, ακόμη, ότι επαναλήφθηκε η κοινή θέση όσον αφορά την ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή, όπως καταγράφηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες για την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου, λέγοντας ότι η παρουσία του επιβεβαιώνει τόσο το προσωπικό του ενδιαφέρον όσο και αυτό της Ελλάδας για διαχρονική στήριξη της Κύπρου.

Πριν από τις δηλώσεις, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα και παράσημα σε μια σύντομη τελετή, που παρά την τυπικότητά της είχε ουσιαστικό περιεχόμενο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσφερε στον κ. Παυλόπουλο ασημένιο κυπριακό δοχείο, λέγοντας: «Δεν είναι άδειο, έχει μέσα τη ψυχή μας». Ο κ. Παυλόπουλος πρόσφερε στον Κύπριο Πρόεδρο δοχείο με εγχάρακτο τον ταύρο που κυνηγά την Ευρώπη. «Θέλω να ελπίζω ότι ο ταύρος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και όχι ο Σόιμπλε» σχολίασε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης απένειμε στον κ. Παυλόπουλο το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου του Τρίτου, «σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπό σας» και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απένειμε στον Κύπριο Πρόεδρο τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος. Ανέφερε ότι ήταν το πρώτο παράσημο που πήρε όταν ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα και θεώρησε χρέος του να το απονείμει για πρώτη φορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μήνυμα στον Ερντογάν

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι επίσκεψη του στην Άγκυρα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφ’ όσον υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και στη διαφορά με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΝΕΡΙΤ αναφορικά με την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε αποκαλυπτικός: «Είπα και στον κ. Ερντογάν και του το είπα ειλικρινά ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Άγκυρα όταν αυτή η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: Και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ’ ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Εάν δεν υπάρχουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν οι δύο πλευρές δεν έχουν συνεργαστεί στενά ώστε να υπάρχουν βήματα προόδου, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, τι νόημα θα έχει;»

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε προς την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν το εξής μήνυμα: «Ιδίως στον σημερινό κόσμο, το να πιστεύει κάποιος ότι η εξουσία, η ισχύς από μόνη της παρέχει δύναμη είναι μεγάλο λάθος, είναι μια ολέθρια ψευδαίσθηση. Αργά ή γρήγορα, με όλες τις δυσκολίες, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν».