Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως, θα διεξάγονται παράλληλα με τις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου τον Ιούνιο του 2014 η δική μας πλευρά κατέθεσε έγγραφο με περίπου τριάντα τέτοια μέτρα.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα οδοφραγμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η πλευρά μας είχε προτείνει από το περασμένο καλοκαίρι το άνοιγμα  πέντε οδοφραγμάτων, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση της Παρασκευής ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιδώσει στον Μουσταφά Ακιντζί έγγραφα για  28 ναρκοπέδια που βρίσκονται στον Πενταδάκτυλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι την Παρασκευή θα αποφασιστούν τόσο η συχνότητα και το περιεχόμενο των συναντήσεων όσο και ο ρόλος των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών.

Αναμένεται οι συναντήσεις Αναστασιάδη- Ακκιντζί να είναι συχνότερες και ουσιαστικότερες.

Χαιρετίζουν και στηρίζουν ΟΗΕ, Βρετανία και Γερμανία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ σε χθεσινή ενημέρωση στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν Κι Μουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη Μόσχα χαιρέτισε τη νέα αισιοδοξία που υπάρχει για το Κυπριακό μετά την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Εξάλλου, την πλήρη στήριξη του Λονδίνου στη διαδικασία των συνομιλιών εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Ρικ Τοντ, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Τοντ απέφυγε να απαντήσει κατά πόσον η χώρα του επιθυμεί να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη.

Ερωτηθείς αν η λύση πρέπει να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε καταφατικά. Ο κ. Τοντ τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και πως ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κάνει πολύ καλή δουλειά.

Και η Γερμανία στηρίζει την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Νικολάι φον Σιοπφ.

Σε δηλώσεις εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Σιοπφ είπε ότι η Γερμανία στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο είναι ενθαρρυμένο από τις εξελίξεις. Είπε ακόμα ότι η Γερμανία επιθυμεί να συμβάλει με συγκεκριμένους τρόπους, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την οικονομία.

«Βλέπουμε την Κύπρο ως ένα σημαντικό επιχειρηματικό κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου και επιπρόσθεταμη ενωμένη Κύπρος και η Γερμανία μπορούν να κάνουν περισσότερα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεων εδώ. Βλέπουμε να υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», είπε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσον η Γερμανία στηρίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στις συνομιλίες, ο Νικολάι φον Σιοπφ απάντησε «οπωσδήποτε», επισημαίνοντας ότι η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας δυναμικής παρουσίας της Ε.Ε. «Η Κύπρος», είπε, «αποτελεί μέρος της Ε.Ε. και η ίδια η Ένωση θα πρέπει να έχει ενεργότερη παρουσία».