Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στον νομικό κόσμο ο πρόωρος θάνατος του εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 58χρονος εισαγγελέας, με λαμπρή και αξιοσημείωτη πορεία στο δικαστικό σώμα, κατέληξε στο νοσοκομείο «Μετροπόλιταν», όπου είχε εισαχθεί πρόσφατα με σπάνια ίωση.
Ο Σωτήρης Μπάγιας ήταν γνωστός όχι μόνο για τη συνδικαλιστική δράση του ως προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας αλλά και από την πετυχημένη θητεία του στη θέση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία είχε εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία.
Επί αυτής της θητείας του, το 2002, είχε συλληφθεί η «17 Νοέμβρη» και είχε διακριθεί για τις άψογες διαδικασίες σε μια κρίσιμη περίοδο. Δεν υπάρχει μεγάλη υπόθεση που να μην είχε απασχολήσει τον έμπειρο εισαγγελέα.
Ως πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, είχε διακριθεί για τον θαρραλέο λόγο του και όταν με αφορμή άρθρο του στα «ΝΕΑ» είχε διωχθεί πειθαρχικά, είχε ακολούθως απαλλαγεί και οι συνάδελφοί του του είχαν συμπαρασταθεί.
Ιδιαίτερα αγαπητός και μειλίχιος, θαρραλέος και είχε πολλά να δώσει και στο μέλλον, ενώ ήταν πολλοί εκείνοι που θεωρούσαν πιθανή την προαγωγή του ακόμα και για το αξίωμα για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ήταν πατέρας δύο παιδιών και η σύζυγός του είναι επίσης εισαγγελικός λειτουργός.
Δεν μάσαγε τα λόγια του και πάντα σεβόμενος τον θεσμικό αλλά και τον συνδικαλιστικό του ρόλο, ο Σωτήρης Μπάγιας είχε αντιδράσει έντονα ως πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέως Ελλάδος, τον Απρίλιο του 2009 στην κίνηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά να μην αποστείλει στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Ο εκλιπών εισαγγελικός λειτουργός είχε χαρακτηρίσει την κίνηση Σανιδά «θεσμική παρέκκλιση», προσθέτοντας ότι: «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είναι γενικός εισαγγελέας, άρα δεν δικαιούται να υποκαθιστά και να αντιποιείται τον ρόλο και τις αρμοδιότητες οποιουδήποτε άλλου εισαγγελέα, πολύ δε περισσότερο να υποκαθιστά την κρίση και τη συνείδηση κάθε αρμόδιου εισαγγελέα για συγκεκριμένη υπόθεση».
Ιστορική θα μείνει η εισήγησή του στη δίκη των 17 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», όπου για τους 9 εξ αυτών ο Σωτήρης Μπάγιας δέχτηκε την ένσταση εκκρεμοδικίας των κατηγορουμένων, ανατρέποντας την πάγια τακτική των διωκτικών αρχών να προσθέτουν σε κάθε σύλληψη και σε κάθε πράξη τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
«Η δίκη τώρα θα πρέπει να περιοριστεί στο τι προκύπτει και ποια στοιχεία υπάρχουν. Αυτό που θα ακούσετε δεν σημαίνει ότι θα είναι και το πιο σωστό. Οι καλύτεροι κριτές είναι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι διότι αυτοί πραγματικά γνωρίζουν το τι συνέβη», είχε προτείνει από έδρας τότε ο Σωτήρης Μπάγιας ζητώντας εφόσον ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί για συγκρότηση και συμμετοχή με το 187Α, «η συγκεκριμένη κατηγορία όταν επαναλαμβάνεται είναι απορριπτέα, όπως απορριπτέα είναι και η παραδοχή ότι όλοι τα έκαναν όλα».
