Νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν διατάξεις των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων, πρόκειται να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, τις έχει ήδη κοινοποιήσει στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και μετά την επεξεργασία τους θα κατατεθούν με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή.
Με τις δρομολογούμενες αλλαγές καταργείται, μεταξύ άλλων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία οδηγούσε σε περικοπές 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά. Επίσης, αναθεωρείται ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών και ο νέος τρόπος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 31/08/2013. Παράλληλα, ακυρώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από από 1/1/2015 και μετά.
Με βάση τον συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού, προβλεπόταν ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ μηνιαίως, ενώ το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης, θα ήταν ανταποδοτικό και ανάλογο με τις εισφορές που θα είχαν καταβληθεί.
«Η κυβέρνησή μας βάζει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η προσπάθεια που γίνεται έχει στόχο να αναστηλώσει το ετοιμόρροπο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να αποκαταστήσει τον δημόσιο, καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που είχε υποστεί πλήγμα λόγω των μνημονιακών πολιτικών.
Διαφορετική φαίνεται να είναι, βέβαια, η άποψη των θεσμών, οι οποίοι εμμένουν μεταξύ άλλων σε νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι το μέσο επίπεδο έχει ήδη πέσει κατά πολύ μετά από πέντε διαδοχικές παρεμβάσεις και περικοπές και ότι αν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%.
