Η Ρωσία εξετάζει την άρση του εμπάργκο σε εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ για μερικές δεκάδες εταιρείες στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δήλωση ανώτερου αξιωματούχου.
Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ρωσίας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί για 15 Ούγγρους και λίγους Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.
Το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε πως ο Ντάνκβερτ δήλωσε πως η υπηρεσία του δεν διεξάγει αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την άρση της ευρύτερης απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες έκαναν να ναυαγήσουν προηγούμενες διμερείς συνομιλίες με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Η ισχύς της απαγόρευσης, η οποία αφορά εισαγωγές τροφίμων αξίας περίπου 9 δισεκ. δολαρίων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες, πρόκειται να λήξει στις 7 Αυγούστου, έναν χρόνο αφότου επιβλήθηκε.
Η Ρωσία επέβαλε πέρυσι την απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την 28 μελή ΕΕ, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, αρνούμενη σε πολλούς παραγωγούς τροφίμων την πρόσβαση στη μεγάλη ρωσική αγορά.
