Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Να και κάτι που δεν γνωρίζαμε: τα κανάλια ανήκουν στο κίνημα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω». Αρνούνται να εξοφλήσουν τις βεβαιωμένες προς το κράτος οφειλές τους. Τότε, απορώ, γιατί μας κατηγορούσαν όλους εμάς που σηκώναμε τις μπάρες και περνούσαμε τα διόδια ελεύθερα; Γιατί τότε τα «ντόπερμαν της ενημέρωσης» δεν είχαν έναν καλό λόγο να πουν για το κίνημα αλλά εξαπέλυαν μύδρους από τα τηλεοπτικά παράθυρα; Αυτές οι μικρές αντιφάσεις είναι που ομορφαίνουν τη ζωή τελικά.

Χρόνια μας πολλά, Τρίτη του Πάσχα σήμερα. Δεν ξέρω λοιπόν αν το καταλάβατε αλλά η κυβέρνηση (μοιάζει σαν να) κήρυξε τον πόλεμο στους καναλάρχες. Οι τελευταίοι πέρασαν τη δική τους Μεγάλη Εβδομάδα έχοντας να αντιμετωπίσουν μία υπαρκτή, πλέον, απειλή. Συναντήθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να αποφασίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν από ΄δώ και στο εξής. Να δούμε μόνο πώς θα εξελιχθεί η… μάχη. Μήπως η κυβέρνηση μείνει τελικά στις απειλές και δεν προχωρήσει περαιτέρω; Κι άλλοι στην αρχή δήλωσαν έτοιμοι να χτυπήσουν τη διαπλοκή των ΜΜΕ, αλλά σήμαναν άτακτη υποχώρηση λίγο καιρό μετά. Μήπως και τώρα οι κυβερνώντες ακολουθήσουν την πεπατημένη και συνθηκολογήσουν με τη… διαπλοκή; Κρατάμε μικρό καλάθι πάντως είναι η αλήθεια κι ας μας διαβεβαίωσε ο νέος γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος πως δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω, τηρώντας 100% τη νομιμότητα.

Αναβάλλεται ο τηλεοπτικός φόρος

Υπάρχει ένας ακόμα φόρος -20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων- ο οποίος ισχύει από το 2010 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί ποτέ. Ούτε μία φορά. Ο φόρος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2010 (πρώτο Μνημόνιο) αλλά φρόντισαν οι πολιτικοί μας και γι΄ αυτό. Κάθε χρονιά στις 31 Δεκεμβρίου έφερναν τροπολογία στη Βουλή που έδινε αναβολή στην είσπραξή του για ένα έτος. Κάπως έτσι φτάσαμε μέχρι το 2015, χρονιά που επιτέλους θα ξεκινούσε η είσπραξή του – δεν… πρόκαναν όμως λόγω της πτώσης της κυβέρνησης στις 29/12 να καταθέσουν την έτοιμη τροπολογία στη Βουλή. Ουδέν πρόβλημα, το έκαναν μέσα στο 2015 και με αναδρομική ισχύ: έδωσαν νέα αναβολή στην είσπραξή του δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές. Ετσι γίνονται οι σωστές δουλειές.

Μέτρα, Μέσα και διαπλοκή

Οι τέσσερις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ:

  1. Καταλογισμός ποσού 40 εκατομμυρίων ευρώ στους τηλεοπτικούς σταθμούς για τέλη χρήσης φάσματος των συχνοτήτων το διάστημα 2010-2014.
  2. Προϋπολογισμός ποσού 350 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες άδειες των τηλεοπτικών σταθμών – το μέτρο εμπεριέχεται στις προτάσεις που έστειλαν στους… θεσμούς οι κυβερνώντες. Δεν εξηγούν βέβαια πώς έβγαλαν το συγκεκριμένο νούμερο, ούτε σε ποιο διάστημα αναφέρονται. Και δεν λένε και πότε περιμένουν να τα εισπράξουν τα χρήματα.
  3. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα (θαλασσο)δάνεια των ΜΜΕ. Απάντηση δεν πήρε, δεν δικαιούνταν να του δώσουν άλλωστε. Ο υπουργός Οικονομικών το γνώριζε αυτό, λένε κάποιες πηγές, αλλά προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση ως ένα πρώτο, τροχιοδεικτικό, χτύπημα.
  4. Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ. Μία πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος στα ιδιωτικά κανάλια.

Η Digea σε 8 σημεία

1. Είναι ο μοναδικός πάροχος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε όλη την Ελλάδα. Μονοπώλιο.

2. Θα είχε αντίπαλο την ΕΡΤ ως πάροχο δικτύου αλλά πριν από τον διαγωνισμό την έκλεισε ο Σαμαράς.

3. Ιδιοκτησιακά ανήκει στα ίδια τα κανάλια, Mega, ANT1 κτλ, πράγμα το οποίο απαγορεύεται από τον νόμο. Δεν μπορεί ο πάροχος περιεχομένου να είναι ίδιος με τον πάροχο δικτύου.

4. Το τίμημα που πληρώνει για τις συχνότητες στο κράτος είναι σκανδαλωδώς χαμηλό. Δίνει για τις ίδιες συχνότητες ενοίκιο όσο το 1/25 του ποσού που δίνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

5. «Είναι εξοργιστική η σύμβαση που υπογράφηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση» λέει ο Λευτέρης Κρέτσος της ΓΓΕ.

6. Δεν καλύπτει με το σήμα της όλη την επικράτεια. Στις δυσπρόσιτες περιοχές που χρειάζονται επιπλέον αναμεταδότες αναλαμβάνουν το κόστος οι δήμοι.

7. Παίρνει υψηλό ενοίκιο από τους σταθμούς της περιφέρειας. Είναι ένας τρόπος για να συντηρεί τα κανάλια της Αθήνας (που είναι μέτοχοι της Digea). Να πληρώνει ο Best Καλαμάτας το Mega (μέσω της Digea) για να βλέπουν οι Καλαματιανοί τον Best (μέσω της Digea).

8. Σύμφωνα με το Hot Doc η Digea έλαβε ομολογιακό δάνειο 14 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, υποθηκεύοντας τις συμβάσεις των περιφερειακών καναλιών που «υπέχουν θέση τηλεοπτικής άδειας» κατά 100%.

Τζάμπα συχνότητες

Το πρώτο που έκανε η κυβέρνηση είναι να ζητήσει 40 εκατομμύρια ευρώ από τα κανάλια για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Η απόφαση ανέβηκε στη Διαύγεια, που σημαίνει πως είναι άμεσα εκτελεστή. Περάστε αγαπητοί, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες, από το ταμείο. Από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας το Mega θα κληθεί να πληρώσει 7.403.900 ευρώ, ο ΑΝΤ1 6.498.082 ευρώ, ο Alpha 3.970.132 ευρώ, το Star 3.903.305 ευρώ, ο ΣΚΑΪ 2.120.672 ευρώ κ.ο.κ. Τα ποσά αυτά, όπως πρώτη έβγαλε στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.», οι σταθμοί θεωρούν πως τα έχουν συμψηφίσει με διαφημιστικά σποτ των κομμάτων. Δεν πληρώνουν φόρους π.χ. επειδή παίζουν σποτάκια της Νέας Δημοκρατίας! Οχι πως ήταν παράνομο κάτι τέτοιο (το έκαναν μέχρι το 2010), το αντίθετο μάλιστα: σύμφωνα με τη νομοθεσία-λάστιχο, οι υπουργοί υπέγραφαν τέτοιες αποφάσεις χαρίζοντας φόρους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και ζημιώνοντας κατά κάποιον τρόπο το Δημόσιο. Η κυβέρνηση, όπως ξέρετε ήδη, έρχεται και ζητάει τώρα τα ποσά από το 2010 και μετά, που δεν υπήρξε ανάλογη υπουργική απόφαση. Προς το παρόν μόνο τα συνδρομητικά κανάλια αποδέχονται την οφειλή, η Nova δήλωσε πως θα πληρώσει 16.328.654 ευρώ κι ο ΟΤΕ 325.158 ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Mega παλαιότερα, όπως αποκάλυψε η Αγγέλα Νταρζάνου προχθές στην «Αυγή της Κυριακής», αρνούνταν να πληρώσει το συγκεκριμένο τέλος χρησιμοποιώντας διαφορετικά, σε σχέση με τώρα, επιχειρήματα: «δεν είναι τέλος, αλλά επιπλέον φορολόγηση» έλεγαν, «δεν είναι σαφές σε ποια χρήση αντιστοιχεί το ποσόν», «συνιστά υψηλή επιβάρυνση για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις» κ.ο.κ.