Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Νέο βίντεο δημοσιοποίησε το Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο απειλεί να εκτελέσει τον δεύτερο Ιάπωνα όμηρο που κρατά, αλλά κι έναν Ιορδανό πιλότο. Στο βίντεο, εμφανίζεται σε φωτογραφία ο Κέντζι Γκότο να κρατά μια φωτογραφία του Ιορδανού πιλότου Μάαζ αλ Κασάμπε. Στη διάρκειά του ακούγεται μια φωνή, που φέρεται να είναι αυτή του Ιάπωνα ομήρου και δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο να ανακοινώνει ότι έχει «24 ώρες ζωής», ενώ ο Μάαζ αλ Κασάμπε έχει «ακόμη λιγότερο χρόνο».

Για να μην εκτελεστούν, το Ισλαμικό Κράτος δεν ζητά πλέον λύτρα, αλλά το Αμάν θα πρέπει να αφήσει ελεύθερη την Ιρακινή Σαγίντα αλ Ρισάουι, την οποία κρατά και έχει καταδικάσει σε θάνατο με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε επιθέσεις αυτοκτονίας με βόμβες τον Νοέμβριο του 2005. Ιάπωνες αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνάντηση ώστε να διαπιστωθεί αν το βίντεο είναι αυθεντικό, καθώς ενώ δεν φαίνεται ποιος είναι αυτός που μιλάει, η φωνή μοιάζει πολύ με παλαιότερη ηχογράφηση της φωνής του Γκότο.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία δήλωσε αποφασισμένη να συνεργαστεί με την Ιορδανία ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του Ιάπωνα δημοσιογράφου. Ωστόσο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επαναβεβαίωσε την απόφασή του να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις τρομοκρατών.

Συνεργασία Ιορδανίας-Ιαπωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιασουχίντε Νακαγιάμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε πως είναι επιθυμία της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με αυτήν της Ιορδανίας ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του Γκότο. Όσον αφορά τον Ιορδανό πιλότο, που συνέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια βομβαρδισμού στην ανατολική Συρία τον Δεκέμβριο, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η απελευθέρωσή του είναι σημαντική και για την Ιαπωνία. «Τα δύο έθνη πρέπει να εργαστούν μαζί ώστε τόσο ο πιλότος όσο και ο Ιάπωνας όμηρος να γυρίσουν στις οικογένειές του με χαμόγελο», επισήμανε.

Από την πλευρά της Ιορδανίας, πληροφορίες φέρουν τον βασιλιά Αμπντουλάχ να δηλώνει ότι η υπόθεση του πιλότου είναι «στην κορυφή των προτεραιοτήτων της χώρας». Επίσης, δύο μέλη του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας είπαν σε δημοσιογράφους ότι η Ιορδανία θα μπορούσε να απελευθερώσει την αλ Ρισάουι με αντάλλαγμα τους Γκότο και αλ Κασάμπε.