Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δικαστικές περιπέτειες για τον πρώην αρχηγό της εθνικής ομάδας, μετέπειτα πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και νυν ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ζαγοράκη, που κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, αλλά προς το παρόν διασώζεται λόγω… της ευρωβουλευτικής του ιδιότητας.

Χθες εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το παραπεμπτικό βούλευμα που αφορά τόσο τον Ζαγοράκη όσο και τον πρώην αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Ηλία Βιολίδη. Ομως, ο δεύτερος παραπέμπεται κανονικά σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ για τον πρώτο η παραπομπή αναστέλλεται, ώσπου να αποφανθεί το Ευρωκοινοβούλιο περί της άρσης της ευρωβουλευτικής ασυλίας του.

Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και από τη σχετική εμπειρία, το Ευρωκοινοβούλιο εύκολα θα τον στείλει να δικαστεί εάν και εφόσον συναινέσει αναντίρρητα ο διωκόμενος ευρωβουλευτής… Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, η ασυλία ισχύει για τους ευρωβουλευτές όλων των χωρών-μελών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, που αφορά οικονομικές ατασθαλίες στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, απασχολεί τις ελληνικές διωκτικές αρχές από το 2012. Τότε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και απιστία σε βάρος του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Ζαγοράκη και του πρώην αντιπροέδρου και μετόχου Ηλία Βιολίδη.

Η διερεύνηση για τα οικονομικά πεπραγμένα τους ξεκίνησε κατόπιν ελέγχου εταιρείας ορκωτών λογιστών. Με βάση την πορισματική έκθεση που συνέταξαν, διενεργήθηκε νέος έλεγχος, αυτήν τη φορά από το ΣΔΟΕ, τα συμπεράσματα του οποίου διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Βάσει αυτών, ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τόσο του Θοδωρή Ζαγοράκη όσο και του Ηλία Βιολίδη, ενώ διεξάγεται περαιτέρω έρευνα από ανακριτή.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, προκύπτουν αδιαφανείς διαδικασίες σχετικά με το καθεστώς οικονομικής διευκόλυνσης που είχε καθιερωθεί για τις επιταγές του Ηλία Βιολίδη, με συνέπεια να επωφελείται ο επιχειρηματίας και να ζημιώνεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

«Από τον έλεγχό μας διαπιστώσαμε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μεταβίβαζε τις επιταγές του κ. Ηλία Βιολίδη σε διάφορους πιστωτές της και στη συνέχεια του επέστρεφε τη χρηματική διευκόλυνση, κυρίως με κατάθεση σε τραπεζικό του λογαριασμό. Για το χρονικό διάστημα της έναρξης των συναλλαγών (22/11/2007) έως και τον Μάιο του 2009 σε γενικές γραμμές και με αποκλίσεις ημερών τηρούνται οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την επιστροφή της κάθε χρηματικής εγγύησης. Από τον Μάιο του 2009 και έπειτα δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχετικά με την επιστροφή της κάθε χρηματικής διευκόλυνσης και τα ποσά καταβάλλονται στον κ. Ηλία Βιολίδη προγενέστερα από τον χρόνο πληρωμής τους. Το συνολικό ποσό με το οποίο ο κ. Ηλίας Βιολίδης είχε διευκολύνει οικονομικά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ λαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την επιστροφή σε τραπεζικό του λογαριασμό, αλλά δεν έχει εξοφλήσει στους πιστωτές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανέρχεται σε 752.846,98 ευρώ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα του ΣΔΟΕ. Επίσης, τον Μάρτιο του 2012, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εμφανίζει στα βιβλία της υπόλοιπο οφειλής του Ηλία Βιολίδη 235.882,82 και 84.120 ευρώ.

Ερωτήματα εγείρει επίσης, κατά το πόρισμα, η απόφαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να δοθεί στον Θοδωρή Ζαγοράκη αναδρομικά αμοιβή ποσού 6.430 ευρώ καθαρά μηνιαίως για όλο το χρονικό διάστημα που ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση επιστροφής των κατά διαστήματα αναληφθέντων από αυτόν με γραπτές και προφορικές εγκρίσεις του Δ.Σ., συνολικού ύψους 320.467,10 ευρώ, για διάφορους σκοπούς της ΠΑΕ.

Από την πλευρά του ο Ζαγοράκης δήλωσε ότι θα ζητήσει ο ίδιος από τους ευρωβουλευτές την άρση της ασυλίας του «προκειμένου να διευκολύνω την ελληνική Δικαιοσύνη στη διαλεύκανση της υπόθεσης», εκφράζοντας βεβαιότητα για την αθωότητά του.