Για τις οφειλές
Μήνυμα στους δοσατζήδες των τραπεζών να συνεχίζουν να παρενοχλούν τους δανειολήπτες ακόμη και κατά τη διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση των δανείων τους στέλνει η κυβέρνηση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Καταναλωτή ως Διαμεσολαβητή. Την καταγγελία έκανε ο Συνήγορος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος έβγαλε «στη σέντρα» χθες τους συνυπογράφοντες υπουργούς Χαρδούβελη, Σκρέκα και Αθανασίου. Οπως υποστηρίζει, από το κείμενο της ΚΥΑ που εισηγήθηκε έχει απαλειφθεί η ρητή αναφορά στην υποχρέωση των τραπεζών να απέχουν από κάθε όχληση του οφειλέτη για καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαμεσολάβησης από την Ανεξάρτητη Αρχή. Κατά τον ίδιο, «δεν νοείται ειλικρινής προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού από τη στιγμή που οι εισπρακτικές ή οι ίδιες οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ενοχλούν.
Για τους βαρόνους των ΜΜΕ
Το τοπίο της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον «θολό». Ο διευθυντής της «Αυγής» και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, Νίκος Φίλης, είναι πάντως ξεκάθαρος για το ποιες πράξεις είναι αναγκαίες. Υπογραμμίζει ότι «πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, καθώς αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις ενημέρωσης λειτουργούν χωρίς κανόνες, και πρέπει να εξεταστούν οι άδειές τους από μηδενική βάση». Σημειώνει ότι αναφορικά με την Digea, την «ένωση των βαρόνων της ενημέρωσης, που διαχειρίζονται μονοπωλιακά τον χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης», θα εξεταστεί «τι έχουν πληρώσει και αν αυτά τα ποσά είναι αυτά που θα έπρεπε να έχουν πληρώσει». Υπενθυμίζουμε ότι η μόνη μνημονιακή δέσμευση που δεν έχει εφαρμοστεί είναι αυτή για φόρο 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Που η είσπραξή του αναβλήθηκε για τέταρτη φορά…
Ο επίτροπος
Το εγκώμιο του Δημ. Αβραμόπουλου έπλεξε σε άρθρο της η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «FAZ», για «τις μετριοπαθείς απόψεις που διατύπωσε στην Ε.Ε.» αναφορικά με τη μετανάστευση. Μίλησε κατά των «βεβιασμένων και υπερβολικών αντιδράσεων» που θέλουν την «Ευρώπη-φρούριο». Για το στιγμιότυπο του Αντ. Σαμαρά στον φράκτη του Εβρου δεν έκανε σχόλιο, άλλωστε ως επίτροπος, όπως είπε και στην τελευταία επίσκεψή του στο μέγαρο Μαξίμου, δεν μπλέκει στα εσωτερικά των ευρωπαϊκών χωρών, και μάλιστα παραμονές εκλογών. Δεν θα είναι λοιπόν στην προεκλογική ομιλία του κ. Σαμαρά αύριο το απόγευμα στο Τάε Κβον Ντο. Θα ψηφίσει και τη Δευτέρα επιστρέφει στις Βρυξέλλες.
ΜΠ. Α.
Οψιμος αντιφασισμός
Κακόγουστο το επιχείρημα των πολιτικών ηγετών της «Κεντροαριστεράς» (κυρίως του κ. Βενιζέλου και του κ. Θεοδωράκη) που εκλιπαρούν την ψήφο των πολιτών μόνο και μόνο για να διεκδικήσουν την τρίτη θέση από τη Χρυσή Αυγή και να προλάβουν έτσι το ενδεχόμενο της «τρίτης εντολής» στη ναζιστική οργάνωση. Το ζήτημα δεν είναι η θέση που θα καταλάβει, αλλά η μείωση της πολιτικής της απήχησης. Και εδώ οι δυο αρχηγοί έχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετείχε στην κυβέρνηση με γεν. γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο, ενώ ο αρχηγός του Ποταμιού ευθύνεται για μια πραγματική τηλεοπτική αγιογραφία του Φίρερ Μιχαλολιάκου μετά τις εκλογές του 2012.
Με τίτλο «Αποχή; Για πες!» κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μια σειρά από σκιτσάκια, με τα οποία η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζει το φαινόμενο της αποχής των νέων από τις εκλογές. Δυστυχώς, τα σκιτσάκια είναι… βουτηγμένα σε στερεοτυπικές αντιλήψεις, όπως οι αφελείς ξανθιές με το πλούσιο στήθος που ενδιαφέρονται μόνο για την παραλία και τα «σμάρτφοουν» ή η αναρχικιά-φρικιό με το ξυρισμένο κεφάλι και τα σκουλαρίκια, που με αποβλακωμένο ύφος λέει «Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, θα τις είχαν κάνει παράνομες» (σπουδαία ρήση της Εμα Γκόλντμαν). Μήπως είναι κάπως άστοχη η παρέκκλιση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ από την προβολή θετικών μηνυμάτων;
Χθες ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει οποιονδήποτε πραγματικά φιλολαϊκό νόμο και τόνισε τη σταθερή διαφωνία του κόμματος με την ουσία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας ως «εντολοδόχου τής εκάστοτε κυβέρνησης για να υπογράφει αντιλαϊκούς νόμους» και ως εκ τούτου «το “παρών” (στην ψηφοφορία) θα εξακολουθήσει να υπάρχει, όσον αφορά το ΚΚΕ, για οποιοδήποτε πρόσωπο». Ερώτημα προφανές: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει νομοσχέδιο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και δώσει τα συλλογικά δικαιώματα που απαιτεί η εργατική τάξη και επιπλέον προτείνει, λ.χ. τον Κώστα Γαβρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουτσούμπας θα συμφωνήσει;
Ψήφος με αξία
Τρεις γιατροί Βορειοελλαδίτες με κοινωνική προσφορά κατεβαίνουν με τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η πολύχρονη προσφορά τους στα προβλήματα της περιοχής τους και η θαρραλέα αντιμετώπιση των αντιδραστικών και συντηρητικών στερεότυπων που κρατάνε τις κοινωνίες καθηλωμένες στο χθες και στα κηρύγματα της μισαλλοδοξίας. Κοινό χαρακτηριστικό τους η στοχοποίησή τους από φανατικούς πατριδοκάπηλους. Κοινό χαρακτηριστικό τους η σεμνότητα και οι πολύχρονοι αγώνες τους, που δεν αποζητούν δημοσιότητα αλλά την αναγνώριση των δημοτών. Ο Αλέξης Μπένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μουσταφά Μουσταφά στη Ροδόπη και ο Κώστας Σέλτσας στη Φλώρινα αποτελούν κόσμημα για τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην απίστευτη διαφορά του 19,5% βρίσκεται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη σε σχέση με το ποσοστό της Ν.Δ., εν όψει των εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διεξήχθη τηλεφωνικά από 12 έως 16 Ιανουαρίου σε δείγμα 686 Κρητικών και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο candianews, τα κόμματα λαμβάνουν: ΣΥΡΙΖΑ 32,9%, Ν.Δ. 13,4%, Ποτάμι 4,4%, ΚΚΕ 3,8%, ΠΑΣΟΚ 3,8%, ΚΙΔΗΣΟ 2,5%, Χρυσή Αυγή 1,6%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 0,9%, Πράσινοι-Δημ. Αριστερά 0,3%.
Πολιτική βούληση
Στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των «λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και τρανς» από διώξεις. Πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε σε δημόσια ομιλία του τη λέξη «τρανς», κίνηση μεγάλης συμβολικής αξίας, έπειτα από μια χρονιά κατά την οποία τα ζητήματα των τρανς προωθήθηκαν σημαντικά στην Αμερική. Αντί να χρησιμοποιήσει την αρνητική κοινωνική και πολιτική συγκυρία ως δικαιολογία για αδράνεια, ο Ομπάμα έδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση να κάνει τομές σε ζητήματα προστασίας των μειονοτήτων. Ελπίζουμε να βρει μιμητές και εδώ.
Στα δύο έχουν κοπεί οι οργανώσεις της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής, με τον Μ. Βορίδη από τη μία να βάζει εμφυλιοπολεμική ατζέντα και από την άλλη τον Γ. Βλάχο να επιμένει στο χαμήλωμα των τόνων και στην ανάγκη πολιτικής συνεννόησης, που δεν παίζει στο μέγαρο Μαξίμου. Η μάχη τους έχει πολιτική, αλλά και ενδοκομματική σημασία για την επόμενη μέρα.
Το ακούσαμε από στόμα επιφανούς πολιτικού και το μεταφέρουμε: «Μην αποκλείετε το ΚΗΔΙΣΟ του Γ. Παπανδρέου να μπει τελικά στη Βουλή. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να το δείχνουν εκτός, αλλά ισχύει ό,τι ίσχυε στις ευρωεκλογές για τη Χρυσή Αυγή. Πολλοί ντρέπονται να πουν ότι θα το ψηφίσουν». Λέτε να γίνει η έκπληξη; Θα ξέρουμε σε τρεις μέρες.
