Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Βίντεο με το οποίο φαίνεται να δείχνει τον φρικιαστικό θάνατο του Ιορδανού πιλότου, που κρατούταν όμηρος από το Ισλαμικό Κράτος , κυκλοφόρησε σήμερα (Τρίτη) στο διαδίκτυο. Ο 26χρονος υποσμηναγός Μουάθ αλ Κασάεμπε, που συμμετείχε σε επιχειρήσεις με F-16 κατά των εξτρεμιστών του ισλαμικού κράτους και ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος όταν καταρρίφθηκε το μαχητικό του κοντά στην Ράκα, στη βόρεια Συρία πριν τα Χριστούγεννα, φαίνεται ότι εκτελέστηκε όταν τον πυρπόλησαν ζωντανό, κλειδωμένο μέσα σε ένα κλουβί. 

Το διάρκειας 22 λεπτών και 34 δευτέρων βίντεο εμφανίστηκε σε λογαριασμό στο twitter με το σήμα του βασικού «μέσου ενημέρωσης» του Ισλαμικού Κράτους , το αλ Φουρκάν.  Σύμφωνα με το Reuters ο αρχηγός των Ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων ενημέρωσε ήδη την οικογένεια του 26χρονου, ότι ο πιλότος εκτελέστηκε μετά τα Χριστούγεννα, πιθανότατα στις 3 Ιανουαρίου.

‘Ολο αυτό το διάστημα, που ο υποσμηναγός ήταν ήδη νεκρός, το Ισλαμικό Κράτος έπαιζε παιχνίδια με το Αμάν, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις για την «απελευθέρωση» του πιλότου και του Ιάπωνα ομήρου- που έχει κι αυτός εκτελεστεί- με αντάλλαγμα μια Ιρακινή γυναίκα- που απέτυχε να εκτελέσει βομβιστική επίθεση και κρατείται στις ιορδανικές φυλακές, καταδικασμένη σε θάνατο, της Σαγίντα αλ Ρισάουι. Οι επαφές αυτές διακόπηκαν όταν οι εξτρεμιστές άλλαξαν τροπάριο, αρνούμενοι να αφήσουν ελεύθερο τον πιλότο, παρά μόνο να προσφέρουν απλώς απόδειξη ότι είναι εν ζωή.   

Στην αρχή του βίντεο, ο Κασασμπέ φαίνεται να μιλάει κοιτάζοντας την κάμερα με την πορτοκαλί στολή, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε πάνω από τη Συρία. Ακούγεται να δίνει λεπτομέρειες για την αποστολή του ονομάζοντας και τις στρατιωτικές βάσεις στην Μέση Ανατολή, καθώς και τα ονόματα άλλων Ιορδανών πιλότων που συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Στο τέλος του βίντεο, λίγο πριν τον θάνατο του, φαίνεται μέσα στο κλουβί, περικυκλωμένος από ενόπλους με στολές παραλλαγής.

Η φρικιαστική εκτέλεση του είναι πολύ πιθανό να κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ιορδανία όπου ήδη έχουν συλληφθεί από το καλοκαίρι, δεκάδες άτομα, «συμπαθούντες» των εξτρεμιστών.

Το Ισλαμικό Κράτος απαίτησε την απελευθέρωση της 44χρονης Ρισάουι, με αντάλλαγμα την ζωή του Ιάπωνα ομήρου στις 25 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα χαρίσει τη ζωή και στον Ιορδανό. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, ωστόσο οι ιορδανικές αρχές είχαν ήδη πειστεί -όπως αποδείχθηκε σήμερα- ότι ο πιλότος τους ήταν ήδη νεκρός. 

ΗΠΑ: Κατηγορηματική καταδίκη

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το γεγονός και ενημέρωσε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μελετούν το βίντεο για να εξακριβώσουν την αυθεντικότητά του, αλλά και την ημερομηνία της δημιουργίας του. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Μπερναντέτ Μίχαν δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν κατηγορηματικά τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους και ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων όσων κρατούν ως ομήρους». Επίσης, ανακοινώθηκε πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα έχει ως αποκλειστικό έργο της τον εντοπισμό αυτών που κρατούνται ως όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα έχει ως αποκλειστικό έργο της τον εντοπισμό αυτών που κρατούνται ως όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε πως αν το βίντεο είναι αληθινό, αποδεικνύει τη αγριότητα και τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους και πρέπει να διπλασιάσει την αποφασιστικότητα της διεθνούς συμμαχίας να αποδυναμώσει και να καταστρέψει την οργάνωση, της οποίας «όποια και αν είναι η ιδεολογία, έχει πλέον χρεοκοπήσει».

Στο μεταξύ η δημόσια τηλεόραση της Ιορδανίας ανακοίνωσε πως ο βασιλιάς Αμπντάλα διέκοψε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και επιστρέφει στη χώρα του, ενώ ο Ιορδανικός στρατός δήλωσε την αποφασιστικότητά του να εκδικηθεί τον θάνατο του Μοάζ αλ-Κασάσμπα.