«Εμείς θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, δεν περιμένουμε θαύματα, είμαστε προετοιμασμένοι και οι προτάσεις που καταθέτουμε δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν από τους εταίρους μας». Με τη φράση αυτή, που εκπέμπει συγκρατημένη αισιοδοξία, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης περιγράφει το κλίμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα είναι μια εύκολη ευρωπαϊκή βραδιά για τον Γ. Βαρουφάκη και τούτο γιατί σε κανέναν δεν διαφεύγει την προσοχή, το αντίθετο μάλιστα, ότι «μπροστά μας θα βρούμε ιδιαίτερα απαιτητικούς έως εχθρικούς συνομιλητές».
Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζονται σε δύο κρίσιμα θέματα: πρώτον, να επιτραπεί η έκδοση εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ και, δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιστρέψει άμεσα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στο μέγαρο Μαξίμου είναι αντιφατικές και τούτο γιατί η Αθήνα έχει πειστεί ότι απέναντί της δεν έχει να αντιμετωπίσει ένα ενιαίο κέντρο αποφάσεων αλλά «πολλά αλληλοσυγκρουόμενα προς την Ελλάδα κέντρα, τα οποία όμως και μεταξύ τους έχουν διαφορές». Αυτές τις διαφορές θέλει να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά και να τις μετατρέψει σε θετική στάση απέναντί της, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να απομονώσει εκείνες τις φωνές οι οποίες θα ήθελαν «να μην ισχύσει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Οι επτά προτάσεις-δεσμεύσεις που απέστειλε χθες η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι δημιουργούν το απαραίτητο πλαίσιο ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις των εταίρων και να μην μπει η χώρα στον «κύκλο της ασφυξίας».
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι «θέλουμε να αυξήσουμε το όριο στα έντοκα, εάν η ΕΚΤ δεν μας αφήσει, θα έχει μεγάλη ευθύνη για ό,τι γίνει», όπου επισημαίνει με νόημα πως «σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για επιστροφή στο θρίλερ προ της 20ής Φλεβάρη», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ΕΚΤ έχει ακόμη τη θηλιά γύρω από τον λαιμό μας». Τόνισε δε με έμφαση ότι δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, «επειδή αγαπώ την Ευρώπη».
Στη Φλωρεντία
Κάτι που με άλλα λόγια είπε και προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τονίζοντας ότι «έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες προσέγγισης ηγεσιών κρατών, ώστε να δουν το ελληνικό ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη Φλωρεντία, όπου συμμετέχει σε διεθνές οικονομικό συνέδριο, και στο περιθώριο των εργασιών θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Π. Κ. Παντουάν και το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Λ. Ν. Σμάλγκι. Ευκρινής η προσπάθεια να αναζητηθούν σύμμαχοι, ένας ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας και όχι μόνο αυτή τη χρονική στιγμή.
