Το τέλος στη χρήση χημικών στις διαδηλώσεις, αλλά και την αποδέσμευση έως 2.000 αστυνομικών από τη φρούρηση προσώπων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.
«Για να ρίξεις χημικά, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε μια ακραία μορφή, όπου και οι άλλοι χρησιμοποιούν διάφορων ειδών όπλα, από μάρμαρα μέχρι οτιδήποτε άλλο. Τότε, να το εξετάσει κάποιος. Αλλά τα χημικά δεν είναι για να κυνηγάς συνταξιούχους ή εκπαιδευτικούς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός (ΒήμαFm).
Και συνέχισε: «Εάν έχεις μια πληροφορία ή το απρόβλεπτο, προφανώς η αστυνομία θα είναι πέριξ του γηπέδου, αλλά όχι με όπλα. Μόνο αν γίνει κάτι ή αν υπάρχει μια πληροφορία ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι. Αλλά αν είναι να έχουμε Αστυνομία επειδή μαζεύεται 10.000- 15.000 κόσμος, τότε πρέπει να έχουμε αστυνομία στην πλατεία, στη γωνία, στο γραφείο. Παντού!»
«Ο αστυνομικός της γειτονιάς και πεζές περιπολίες προφανώς θα υπάρχουν και η Άμεση Δράση που θα περιπολεί» επανέλαβε ο κ. Πανούσης, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση της φρούρησης προσώπων. Από εκεί και πέρα, 1.500- 2.000 άτομα εύκολα μπορούν να αποδεσμευτούν».
Θυμίζουμε πως το Σάββατο «εγκαινιάστηκε» επιτυχώς το νέο, ριζοσπαστικό δόγμα της νέας κυβέρνησης για την αστυνόμευση, σε σύγκριση με τις νωπές μνήμες της άγριας καταστολής και της απρόκλητης βίας. Η αντιφασιστική πορεία, που διοργανώθηκε από όλους τους φορείς του αντιφασιστικού κινήματος ως άμεση απάντηση στη συγκέντρωση των νεοναζί για τα Ίμια, πραγματοποιήθηκε με διακριτική παρουσία των αστυνομικών και χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις.
