Σε περιπέτειες βάζει τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο.
Ο Ιταλός πρόεδρος επιβεβαίωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ότι πρόκειται να παραιτηθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Σημειώνεται πως ο 89χρονος Ναπολιτάνο είχε αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι θα εγκαταλείψει πρόωρα τον προεδρικό θώκο.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου είναι γεμάτη κινδύνους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιταλική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο 39χρονος πρωθυπουργός Ρέντσι δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι «απόλυτα βέβαιος» ότι θα μπορέσει να εκλεγεί διάδοχος του Ναπολιτάνο σύντομα.
«Να γεννηθεί μία νέα Ιταλία»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ιταλίας άρχισε το μήνυμά του τονίζοντας πως το απευθύνει και στον διάδοχό του, ο οποίος θα αναδειχθεί «σύντομα» στο αξίωμα. «Ετοιμάζομαι να παραιτηθώ, έχω φθάσει σε μια ηλικία που φέρνει μαζί της όλο και περισσότερους περιορισμούς και δυσκολίες όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων μου, που είναι περίπλοκα και πολύ απαιτητικά», δήλωσε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, μιλώντας από τηλεοράσεως στους Ιταλούς.
Ο Ναπολιτάνο είχε κάνει σαφές ήδη τον περασμένο μήνα πως αφού ολοκληρωθεί η εξάμηνη προεδρία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκαταλείψει τον θώκο. Εξάλλου, τον Απρίλιο του 2013 είχε δεχθεί να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία αλλά προσωρινά, για να διευκολυνθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης και η προώθηση μεταρρυθμίσεων. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2006, για επταετή θητεία.
Ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η απόφασή του «έχει προσωπικό χαρακτήρα» και πως συνειδητοποιεί τη γενικευμένη ανησυχία για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, την ανεργία, τις απώλειες θέσεων εργασίας. Ο Ναπολιτάνο κάλεσε τους Ιταλούς «να ξαναβρούν την αναγκαία εμπιστοσύνη στον εαυτό τους» και ευχήθηκε «να μπορέσει να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για να γεννηθεί μια νέα Ιταλία».
