Μιλώντας το Σάββατο στο ιδρυτικό συνέδριο του ισπανικού κόμματος Podemos και την Κυριακή στη Φλωρεντία στο συνέδριο του Transform Europe, με θέμα «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ουσιαστικά το μείζον θέμα των συμμαχιών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας.
«Οσο η σημερινή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παραμένει θεατής στο δικό της στρατηγικό και θα έλεγα και ιστορικό αδιέξοδο, όσο εξακολουθεί να απαντά στις σημερινές προκλήσεις με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του ’90, τόσο θα χάνει τον βηματισμό της με την Ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Φλωρεντία.
Και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για να υπάρξει θα πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου».
Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στους σοσιαλδημοκράτες να σταματήσουν να ενστερνίζονται την πολιτική της λιτότητας, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως σε όσους βλέπουν αρνητικά τη συνεργασία με πρόσωπα και κινήσεις από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
