Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την Πέμπτη, για τον τρόπο που μεταχειρίζεται η χώρα μας τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, αναρωτιέται κανείς αν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συγκαταλέγει και το Δικαστήριο ανάμεσα στους «διαπρύσιους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «παραπλανούν» και «πειθαναγκάζουν» τους Σύρους να μείνουν στο Σύνταγμα, όπως δήλωσε.

Το ίδιο ερώτημα τίθεται και προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελο Συρίγο, που στο γνωστό έγγραφο που διακίνησε η γραμματεία στους Σύρους του Συντάγματος, όσο και σε συναντήσεις μαζί τους, δηλώνει πως υπάρχουν πολύ περιορισμένες θέσεις σε δομές φιλοξενείας για τους Σύρους και ελάχιστες θέσεις εργασίας.

Διότι το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης καταλυμάτων και πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ενώ επικύρωσε αυτό που γνωρίζουν οι Σύροι του Συντάγματος, ότι το αίτημα ασύλου τούς εγκλωβίζει σε μια Ελλάδα που δεν τούς εξασφαλίζει τα στοιχειώδη για να ζήσουν.

«Το Δικαστήριο έχει αμφιβολίες για την πρακτική χρησιμότητα της κάρτας αίτησης ασύλου. Ο δικαιούχος μιας τέτοιας κάρτας μπορεί στη θεωρία να δικαιούται στέγη σε δομή υποδοχής ή πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, αφενός τα κέντρα υποδοχής έχουν λίγες θέσεις για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που ζητούν άσυλο κι στην αγορά εργασίας τίθενται διοικητικά εμπόδια αλλά και πρακτικά, τόσο επειδή δεν υπάρχουν δίκτυα υποστήριξης όσο και λόγω του γενικού πλαισίου της οικονομικής κρίσης», αναφέρει το Δικαστήριο στην υπόθεση «AΛ.Κ. εναντίον Ελλάδας».

Το Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα μεταξύ άλλων για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ενός Ιρανού πρόσφυγα, τόσο λόγω των συνθηκών κράτησής του στα συνοριοφυλάκια Σουφλίου και Φερρών, όσο και λόγω της μη εξασφάλισης στοιχειωδώς ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης όταν αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως και στην υπόθεση «Μ.Σ.Σ. Κατά Βελγίου και Ελλάδας», το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο «αφήνονται αβοήθητοι και ζουν πολλούς μήνες σε κατάσταση ακραίας εξαθλίωσης». Επισημαίνει πως η αναζήτηση εργασίας παρεμποδίζεται στην πράξη από τις καθυστερήσεις στην ανανέωση των σχετικών αδειών και υπογραμμίζει πως τα νέα κέντρα υποδοχής δεν βελτίωσαν την κατάσταση, καθώς η χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τις χίλιες θέσεις.

Δεν κάνει μάλιστα δεκτή τη θέση της κυβέρνησης πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει στέγαση, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών. Αυτή την εξήγηση την επαναλαμβάνει άλλωστε αυτές τις μέρες η κυβέρνηση όσον αφορά τη στέγαση των Σύρων.