Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα επαναλαμβανόμενα πλέον κρούσματα άρνησης ουσιαστικής εξέτασης αιτημάτων κρατουμένων ή ακόμα και για την άρνηση αναγνώρισης δικαιωμάτων σε εξόφθαλμες περιπτώσεις.
«Η συλλήβδην αυστηροποίηση του μηχανισμού απόδοσης αδειών ή της υφ’ όρον απόλυσης συγκρούεται με θεμελιώδεις κανόνες της ποινικής δικαιοσύνης που επιβάλλουν την εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης και όχι την απόδοση συλλογικής ευθύνης» σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η αδικαιολόγητη, χωρίς εξατομικευμένη αιτιολογία, άρνηση χορήγησης άδειας, ισοδυναμεί με δυσανάλογη και εντέλει παράνομη επιβολή πειθαρχικών μέτρων.
«Η αδιαφορία για την ειδική πρόληψη- επανένταξη (με άδειες, εκπαίδευση κλπ) ευνοεί την υποτροπή, δηλαδή αυξάνει την εγκληματικότητα. Εξάλλου, η ενοχή και η ποινή επιφέρουν, ήδη από μόνες τους, ηθική και κοινωνική απαξίωση. Ο εγκλεισμός, μάλιστα σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές, όπως είναι κατά κανόνα οι συνθήκες στη χώρας μας, επιτείνουν την απαξίωση αυτή. Οι δικαστικές αρχές βρίσκονται ενώπιον ενός πραγματικού και δύσκολου διλήμματος, ειδικά όταν μπορεί να συσχετιστεί και με απώλεια ζωής: Εν τέλει, θέλουμε σωφρονισμό ή εκδίκηση;» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
