Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε πεδίο κινούμενης άμμου διεξάγεται η διελκυστίνδα κυβέρνησης και δανειστών, στη σκιά του εσωτερικού μετώπου που άνοιξαν οι διαφωνίες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, κυρίως για τα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Τα αγκάθια αυτά μαζί με το δημοσιονομικό κενό περιλαμβάνονταν στο βασικό μενού της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης-θρίλερ μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ύστερα από πολύωρη καθυστέρηση.

Εκτός του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, σ’ αυτήν συμμετείχαν οι δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Στην τηλεδιάσκεψη επρόκειτο να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι άλλων υπουργείων που εμπλέκονται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως από το Εργασίας ή το Ανάπτυξης, πλην όμως το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών με την άρνηση των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα, το οποίο εντάθηκε μετά τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, απαιτούσε συντονισμό σε επίπεδο Μαξίμου.

Τα μέτωπα της κυβέρνησης ήταν πολλά: από την εσωτερική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ και το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος Μνημονίου έως και τις κόντρες μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα καυτά θέματα της 5ης αξιολόγησης.

Η επιμονή της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με έμφαση στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια (πρόωρες συντάξεις), έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης, που απειλούν να μην ψηφίσουν τα νέα αυτά μέτρα που θα ανατρέπουν εκ νέου το εργασιακό καθεστώς.

Λόγω αυτής της διαφωνίας οι ζυμώσεις χθες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έδιναν και έπαιρναν, ενώ σ’ αυτές προστέθηκε και το «νούμερο 1» ζήτημα των τελευταίων ημερών, αυτό του δημοσιονομικού «κενού» για το οποίο κυβέρνηση και τρόικα έψαχναν κοινό σημείο συμβιβασμού ως προς το μέγεθός του.

Το αγεφύρωτο χάσμα με την τρόικα στάθηκε αφορμή για νέα τελεσίγραφα από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος επανέλαβε: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά. Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν από τη λήξη του, δηλαδή πριν από τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό, γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια (όχι μόνο από το γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος. Ανέφερε επίσης ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.