ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Στράτος Ελεύθερος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε καθημερινό εφιάλτη για εκατοντάδες κατοίκους της Δυτικής Αττικής εξελίσσονται η στεγαστική κρίση και τα «κόκκινα» δάνεια, με την Επιτροπή κατά των Πλειστηριασμών Περιστερίου να καταγγέλλει την προκλητική απόπειρα της Qquant, εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίων και δανειακών οφειλών, να βγάλει σε πλειστηριασμό για δάνειο ύψους μόλις 7.000 ευρώ την πρώτη κατοικία της Άννας, μιας ηλικιωμένης χαμηλοσυνταξιούχου που ζει σε εργατική πολυκατοικία στο κέντρο του Περιστερίου. Κι όλα αυτά εν μέσω απειλών προς την ευάλωτη γυναίκα από δικηγορική εταιρεία που διαμεσολαβεί εκ μέρους της servicer Qquant.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Περιστερίου, η ιδιοκτήτρια, μια γυναίκα με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα υγείας, που επιβιώνει με μια πολύ χαμηλή σύνταξη, έχει ήδη ρυθμίσει τις υπόλοιπες οφειλές της και προσπαθεί εναγωνίως να βρει μια απόλυτα βιώσιμη λύση αποπληρωμής. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, ενώ αρχικά είχε προταθεί μείωση της οφειλής, μετά τις αρχικές διαμεσολαβήσεις της δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει την υπόθεση, σε κάθε επόμενη επικοινωνία οι απαιτήσεις αυξάνονταν αυθαίρετα, συνοδευόμενες από μια εξαιρετικά ειρωνική συμπεριφορά προς την ηλικιωμένη. Μάλιστα, όπως εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» μέλη της επιτροπής, η διαχειρίστρια εταιρεία αύξησε αυθαίρετα το απαιτούμενο ποσό προκαταβολής από τα 1.200 ευρώ στα 3.500 ευρώ εντός λίγων ημερών, χωρίς καμία απολύτως μεταβολή στην αρχική οφειλή.

Το πρόβλημα στην περιοχή του Περιστερίου δείχνει να λαμβάνει μαζικές διαστάσεις. Όπως μας περιγράφουν συμμετέχοντες στην επιτροπή, εκατοντάδες νοικοκυριά βρίσκονται εγκλωβισμένα σε «διπλά» δάνεια (στεγαστικά και καταναλωτικά) που χορηγήθηκαν με ευκολία προ κρίσης και τα οποία σήμερα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν λόγω των καθηλωμένων μισθών και συντάξεων. Με μαζικές κινητοποιήσεις, κάτοικοι έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών και να επιβάλουν ρεαλιστικές ρυθμίσεις.

Εμβληματικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας στη Νέα Ζωή (συνοικία στα βορειοδυτικά του Περιστερίου), όπου η κινητοποίηση ανάγκασε θυγατρική της DoValue (ακόμη μία εταιρεία διαχείρισης δανείων που είχε αποκτήσει το ακίνητο μέσω «εσωτερικού» πλειστηριασμού) να υπαναχωρήσει και να καταθέσει πρόταση επαναγοράς, επιτρέποντας στην οικογένεια να παραμείνει στην εστία της.

Συλλογικότητες γυναικών, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών και συνταξιούχων του Περιστερίου και της Δυτικής Αττικής που συνυπογράφουν την ανακοίνωση της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών κάνουν ακόμα λόγο για μια προφανή κοινωνική αδικία καθώς απειλούνται λαϊκά σπίτια για μηδαμινά ποσά, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να μην αφεθεί κανείς μόνος του. Οι συλλογικότητες απαιτούν την άμεση οριστική παύση κάθε ενέργειας πλειστηριασμού, την αποδοχή μιας ρεαλιστικής πρότασης «κουρέματος» της οφειλής και τον άμεσο ορισμό συνάντησης με την Qquant για τον καθορισμό δίκαιων όρων αποπληρωμής.

Πηγές της Qquant αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» πως δεν είχαν γνώση της καταγγελίας και πως η εταιρεία θα ελέγξει εσωτερικά την υπόθεση, προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε απάντηση ή δράση. Απευθυνθήκαμε και στη δικηγορική εταιρεία σχετικά με τις απειλές που καταγγέλλει η επιτροπή, ωστόσο δεν λάβαμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Οι ευάλωτοι δανειολήπτες έχουν πρόσωπα και ονόματα

Η περίπτωση της ευάλωτης ηλικιωμένης από το Περιστέρι δεν αποτελεί μεμονωμένη απόπειρα κάποιου servicer διαχείρισης δανείων να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. Η «Εφ.Συν.» είχε αναφερθεί σε αναλυτικό δημοσίευμα τον Φεβρουάριο του 2025 στις περιπτώσεις της Ασπασίας από το Περιστέρι, στην οποία δεν επιτράπηκε η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, της Φιλιώς από το Χαϊδάρι, που κινδύνεψε να ξεσπιτωθεί καθώς δεν ενημερώθηκε για τις αλλαγές στους τόκους, αλλά και στον πλειστηριασμό του διαμερίσματος της μονογονεϊκής οικογένειας της Σοφίας στην Παλιά Κοκκινιά, για ποσό 115.000 ευρώ, λόγω καθυστέρησης δύο δόσεων 600 ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας (βλ. «Σπίτια του λαού παίρνουν με τους πλειστηριασμούς», «Εφ.Συν.» 20/2/2025).

Όπως περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» μέλη των κινημάτων ενάντια στους πλειστηριασμούς, σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης επιστρατεύουν εξοντωτικές μεθόδους, όπως αυθαίρετες, διαδοχικές αυξήσεις στις προκαταβολές ρυθμίσεων, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της χαμηλοσυνταξιούχου στο Περιστέρι. Αυτές οι τακτικές, που συχνά καλύπτονται από το νομικό πλαίσιο, εκμηδενίζουν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής ανταπόκρισης των ευάλωτων οφειλετών. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο, οδηγώντας νομοτελειακά σε πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών και στον βίαιο κοινωνικό αποκλεισμό εκατοντάδων ευάλωτων οικογενειών, που σπρώχνονται καθημερινά σε ένα απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο.