Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον δόθηκε μια πρώτη γεύση για την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

→Δείτε εδώ το live blog της efsyn.gr με όλες τις εξελίξεις της συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν.

Στο σημερινό τετ α τετ των δύο ηγετών, που κράτησε για δύο ώρες, συζητήθηκαν ζητήματα που εκτείνονται από την αμυντική συνεργασία και το Ουκρανικό έως το ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσαν τα θερμά λόγια του Τραμπ προς τον Τούρκο ομόλογό του, με τους δυο τους να ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις.

Ο Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Το παζάρι με τον Ερντογάν για τα F-35 και οι αιχμές σε Ευρωπαίους
AP Photo/Emrah Gurel, Pool

Τα «δώρα» του Τραμπ: F-35 και άρση κυρώσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις CAATSA στην Άγκυρα, προσθέτοντας πως θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

«Είναι μια απόφαση που θα πάρουμε» υποστήριξε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης θέματα εμπορίου και στρατιωτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον Τραμπ «η Τουρκία αγόρασε αεροπλάνα, νομίζω πως είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την συντήρηση των μηχανών».

Ο Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Το παζάρι με τον Ερντογάν για τα F-35 και οι αιχμές σε Ευρωπαίους
(AP Photo/Emrah Gurel, Pool)

«Θα συζητήσουμε για τους κινητήρες των μαχητικών Kaan με τον Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι ελπίζει σε «θετική έκβαση» όσον αφορά την επιθυμία της Αγκυρας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-35. Όπως σημείωσε, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί στο παρελθόν την παράδοση πέντε αεροσκαφών και «τηρεί πάντα τις υποσχέσεις του».

«Είναι ένα εξαιρετικό αεροπλάνο, είναι το καλύτερο, αυτή τη στιγμή το καλύτερο αεροπλάνο μακράν, και σίγουρα κάτι που θα εξετάσουμε» επεσήμανε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τουρκία και ΗΠΑ: «Δύο σπουδαίοι φίλοι»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ιδιαίτερα θερμό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν «πολύ ισχυρό ηγέτη», έκανε λόγο για «εξαιρετικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών εδώ και χρόνια.

«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πολύ καλή χημεία και μια ιδιαίτερη σχέση. Η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν έχει καταστεί μια πολύ ισχυρή χώρα στρατιωτικά. Έχει εξαιρετικούς στρατιώτες και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Το παζάρι με τον Ερντογάν για τα F-35 και οι αιχμές σε Ευρωπαίους
(AP Photo/Emrah Gurel, Pool)

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, υπογράμμισε ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα διατηρούν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς, ενώ προανήγγειλε συζητήσεις για το εμπόριο, τη στρατιωτική συνεργασία, το Ιράν και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η επίθεση κατά Ευρωπαίων, τα «καρφιά» σε ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε παράλληλα νέα επίθεση κατά ευρωπαϊκών χωρών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση τους στον πόλεμο με το Ιράν.

Όπως υποστήριξε, όταν οι ΗΠΑ χρειάστηκαν πολιτική στήριξη, αρκετοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι αρνήθηκαν να συνδράμουν.

«Η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία μάς απέρριψαν. Επί δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν τεράστια ποσά για την προστασία των συμμάχων τους μέσω του ΝΑΤΟ. Περίμενα να δω αν θα ήταν κι εκείνοι εκεί για εμάς», δήλωσε.

Ο Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Το παζάρι με τον Ερντογάν για τα F-35 και οι αιχμές σε Ευρωπαίους
(Doğukan Keskinkılıç, Pool Photo via AP)

Ο Τραμπ δεν έκρυψε την εκτίμησή του προς την Τουρκία και προσωπικά προς τον Ερντογάν, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι η στάση της Άγκυρας επηρέασε θετικά τη δική του προσέγγιση απέναντι στο ΝΑΤΟ.

«Εάν δεν ήταν και η Τουρκία, με τον φίλο μου που είναι ένας ισχυρός ηγέτης, ίσως να σκεφτόμουν διαφορετικά κάποια πράγματα για το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σενάρια για λιγότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη νέα μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Τραμπ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας μόνο «θα δούμε». Ωστόσο, πληροφορίες από αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στο πλαίσιο της πίεσης προς τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της συλλογικής άμυνας.

Ο Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Το παζάρι με τον Ερντογάν για τα F-35 και οι αιχμές σε Ευρωπαίους
(Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

Θυμήθηκε τη Γροιλανδία

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Γροιλανδία, η οποία αποτελεί μέρος της Δανίας, είναι «σημαντικό μέρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες» και ότι δεν σκοπεύει να την αφήσει να απειληθεί από την Κίνα και τη Ρωσία. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι περιβάλλεται από κινεζικά και ρωσικά πλοία.

«Το νησί θα πρέπει να ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι από τη Δανία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ερντογάν.