Για «μπάζωμα» του σκανδάλου των υποκλοπών κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την απόφαση να πραγματοποιηθεί αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να αποφασισθεί εάν θα κληθούν σε ακρόαση οι Ταλ Ντίλιαν και Γρηγόρης Δημητριάδης.
Κι αυτό γιατί, ενώ στις 10/6/2026 συγκεντρώθηκαν στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα απαιτούμενα 2/5 που προβλέπει ο κανονισμός, προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η παρουσία των δύο εμπλεκόμενων, ο πρόεδρος της επιτροπής συγκάλεσε για αύριο συνεδρίαση, ώστε να παρθεί απόφαση για το αν θα γίνουν δεκτά ή όχι τα αιτήματα που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρώτο το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ζητήσει την κλήση του Iσραηλινού επιχειρηματία και του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το παράνομο λογισμικό Predator.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πάντως εκτιμούν πως η πλειοψηφία θα απορρίψει τις προτάσεις για την κλήτευση των δύο ανδρών. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ενώ αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι η επίμαχη συζήτηση θα γίνει στις 20 του περασμένου μήνα, τελικά επιλέχθηκε η λογική των καθυστερήσεων, καθώς, όπως φαίνεται, η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να βρει τρόπο να απορρίψει ένα ακόμα αίτημα ελέγχου στην υπόθεση των υποκλοπών, βασιζόμενη στην πλειοψηφία που διαθέτει στην επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μπούρας από τις αρχές Ιουνίου είχε «παγώσει» το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, επικαλούμενος ταξίδι στο εξωτερικό, τονίζοντας πως θα γίνουν όσα ορίζει ο κανονισμός. Σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού, «η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική».
«Κουκούλωμα»
Οτι επιχειρεί «να κουκουλώσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Σωκράτης Φάμελλος, μόλις έγινε γνωστή η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών με θέμα την κλήτευση ή μη των Ντίλιαν και Δημητριάδη σε ακρόαση. «Ενημερωθήκαμε σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι αντί να κληθούν στη Βουλή οι Ντίλιαν και Δημητριάδης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρότι υπάρχει το απαιτούμενο αίτημα των 2/5 των βουλευτών της Επιτροπής, προγραμματίζεται μία δήθεν “συζήτηση και λήψη απόφασης” στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο. Θέλει να κουκουλώσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής. Με ποιο δικαίωμα θα απαγορεύσει την κλήση Δημητριάδη, ο οποίος ομολόγησε ότι “ανέλαβε την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου για το καλό της παράταξης”; Με ποιο δικαίωμα θα απαγορεύσει την κλήση Ντίλιαν, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δηλώνει ότι έχει σύμφωνο συνεργασίας με την ΕΥΠ για το Predator;».
Στη δήλωσή του τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας αφήσουμε να μεθοδεύσετε ακόμη ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, όπως κάνετε κάθε φορά που θέλετε να μπαζώσετε τα σκάνδαλα της κυβέρνησής σας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η στάση αυτή συνιστά προσπάθεια συγκάλυψης και ζητά πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης στο πλαίσιο της Βουλής, με την κλήση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.
«Να μη διανοηθεί ο πρωθυπουργός των υποκλοπών να εμποδίσει την αλήθεια για το σκάνδαλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μεθοδεύσεις για να θολώσει κι άλλο την υπόθεση, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα ότι σχεδιάζει να φέρει τροπολογία που να ρίχνει στα μαλακά τους καταδικασμένους για τις υποκλοπές.
