Η εγκληματική οργάνωση από το Ζεφύρι που ρήμαζε τους πολίτες παριστάνοντας τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τους λογιστές δεν δίσταζε να μοστράρει τη «λεία» της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας το θράσος του κυκλώματος.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης κοινοποιούσαν στα προσωπικά τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με χρυσές λίρες, χρυσά ρολόγια αλλά και δεκάδες στοίβες με χαρτονομίσματα των 20, 50 και 100 ευρώ.
Δείτε τις φωτογραφίες:


Η δομή της οργάνωσης
Έπειτα από μεγάλη έρευνα της ελληνικής αστυνομίας, συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα δύο φερόμενα ως αρχηγικά στελέχη και οι τηλεφωνητές, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και απάτες κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με παράνομο όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι η ομάδα είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2026, με σαφείς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό τη συστηματική εξαπάτηση πολιτών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
Οι δράστες πραγματοποιούσαν καθημερινά τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, τα στοιχεία των οποίων αντλούσαν από τηλεφωνικούς καταλόγους, παριστάνοντας υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές και επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα, όπως φορολογικές υποχρεώσεις, ασφάλιση χρημάτων ή δήθεν διαρροές ρεύματος.
Στη συνέχεια έπειθαν τα θύματα να συγκεντρώνουν χρήματα και τιμαλφή και να τα αφήνουν σε προκαθορισμένα σημεία, από όπου μέλη της οργάνωσης τα παραλάμβαναν, εμφανιζόμενοι ως δήθεν ελεγκτές ή εκτιμητές.
Οι ρόλοι των μελών της εγκληματικής οργάνωσης
Ως προς τη δομή της, τα αρχηγικά μέλη είχαν τον συντονισμό και την εποπτεία της δράσης, ενώ οι τηλεφωνητές ήταν υπεύθυνοι για τις κλήσεις, την ανεύρεση θυμάτων και τη διαχείριση των τηλεπικοινωνιακών μέσων.
Η οργάνωση λειτουργούσε με χαρακτηριστικά «οικογενειακής επιχείρησης», καθώς τα μέλη είχαν συγγενικούς δεσμούς, ενώ προέρχονταν από την ίδια κοινωνική ομάδα.
Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, άλλαζαν συχνά το σημείο εγκατάστασης του τηλεφωνικού κέντρου και τις τηλεφωνικές συνδέσεις, ενώ είχαν τοποθετήσει και συστήματα επιτήρησης στους χώρους δράσης τους.
Τι κατάσχεσαν οι Αρχές
Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM, σημειώσεις με στοιχεία πολιτών και χρυσαφικά, ενώ κατασχέθηκε και όχημα. Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον πλήρη εντοπισμό της δράσης τους.
