ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Φιλήμων Καραμήτσος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μάλλον έκπληκτοι, σίγουρα αμήχανοι, αλλά και πολύ υποψιασμένοι πια για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, παρακολουθούμε την «επίθεση» του καύσωνα σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Μόνο θλίψη προκαλεί η απώλεια των ανθρώπων που χάθηκαν από αίτια που σχετίζονται με την ακραία ζέστη, αλλά και προβληματισμό για το πόσο αδιέξοδη πια είναι η κατάσταση. Γιατί μοιάζει μοιρολατρική αυτή η αδυναμία να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών που πρέπει να ληφθούν συλλογικά –δεν υπάρχει αμφιβολία.

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε άλλωστε αμέσως, όπως στη Γαλλία, για το αν πρέπει ή όχι να αναπτυχθούν συστήματα κλιματισμού μαζικά ή όχι, θέμα που έβαλε και μια νέα οριοθέτηση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Εύλογα, γιατί είναι καθαρά ταξικό ζήτημα το να έχεις την οικονομική δυνατότητα να διαχειριστείς στο σπίτι σου τις συνέπειες της ζέστης ή του κρύου. Ολοι μας γνωρίζουμε πλέον, μέσα σε μία από τις πολυκρίσεις των καιρών, την ενεργειακή κρίση, ότι το να έχει ένα νοικοκυριό πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια είναι ξεκάθαρα πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα.

Το αν έχεις κλιματιστικό στο σπίτι, αν υπάρχει πράσινο στην πλατεία της γειτονιάς σου ή αν έχεις πλατεία ή πάρκο στη γειτονιά σου αποδεικνύονται μείζονα πολιτικά προβλήματα για τη βιωσιμότητα στις πόλεις μας. Που και πάλι, είναι προβλήματα πολύ μικρότερης εμβέλειας σε σχέση με τα μείζονα του πλανήτη, εκεί που η προστασία του περιβάλλοντος και η σχέση της με την καπιταλιστική ανάπτυξη μοιάζει να είναι το κορυφαίο ζήτημα.