Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Περισσότεροι από 480 πρώην εργαζόμενοι σε δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ζητούν να μπει τέλος στον εμπαιγμό των εμπλεκόμενων υπουργείων που τους κρατούσαν επί οκτάμηνο σε ομηρία και να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί η διάρκεια των προγραμμάτων για ωφελούμενους που απασχολούνται σε οργανωμένες εγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών, καθώς μάλιστα σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ευάλωτες περιπτώσεις που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, έστω κι αν έχουν πτυχία και άλλα προσόντα.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, οι 481 πρώην εργαζόμενοι του Κοινωφελούς Προγράμματος ΔΠ14/2022 της ΔΥΠΑ στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν ότι απασχολήθηκαν 24 μήνες (συνολικά, όπως λένε, απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα 1.700 εργαζόμενοι για 33 μήνες, αν συνυπολογιστούν «σπαστές παρατάσεις και […] απλήρωτες αναμονές»), καλύπτοντας πάγιες, διαρκείς και κρίσιμες ανάγκες της χώρας. Ο αγώνας τους αναγνωρίστηκε τον Μάρτιο του 2024 με την ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, επί υπουργίας Δόμνας Μηχαηλίδου, που δίνει τη δυνατότητα να επεκταθεί η χρονική διάρκεια των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ για ορισμένες κατηγορίες απασχολούμενων, μεταξύ των οποίων όσοι εργάζονται σε προσφυγικές δομές (ν. 5094/2024, άρθρο 206, παρ. 1.4).

Επισημαίνουν όμως ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον περασμένο Οκτώβριο, ακολούθησαν 8 μήνες «πολιτικής κοροϊδίας», καθώς «κυβερνητικοί αξιωματούχοι, γενικοί γραμματείς και στελέχη των υπουργείων […] μας διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι “οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι”, ότι “η επιστροφή μας είναι ζήτημα ημερών” και ότι “το μόνο που καθυστερεί είναι κάποιες τυπικές γραφειοκρατικές λεπτομέρειες”».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.», ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του είχαν δεσμευτεί ότι θα υπάρξει προκήρυξη για θέσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, στην οποία θα μπορούσαν να πάρουν μέρος οι πρώην απασχολούμενοι του προγράμματος της ΔΥΠΑ, με ειδική μοριοδότηση τόσο για την επαγγελματική εμπειρία των 24 μηνών όσο και για την ανεργία.

Ωστόσο, σε προγραμματισμένο ραντεβού τον Μάιο με τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του υπουργού, ενώ υποτίθεται ότι θα ρυθμίζονταν οι τελευταίες λεπτομέρειες της προκήρυξης, τους ανακοινώθηκε «με μια κυνική και αιφνιδιαστική ανατροπή» πως δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους ούτε θα υπάρξει προκήρυξη ούτε άλλη παράταση του προγράμματος της ΔΥ

Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται γιατί οδηγήθηκαν να πιστέψουν σε λύση που θα μοριοδοτούσε κιόλας την περίοδο της ανεργίας τους και δεν υπήρξε εξαρχής αρνητική απάντηση, ώστε τουλάχιστον να προσπαθήσουν να αναζητήσουν αλλού εργασία. Αναρωτιούνται επίσης γιατί δεν τίθεται σε εφαρμογή η τροπολογία Μιχαηλίδου του Μαρτίου του 2024, που δίνει γι’ αυτούς δυνατότητα παράτασης της απασχόλησης πέραν των 24 μηνών, ενώ τα υπουργεία και η ΔΥΠΑ τούς πετούν σαν μπαλάκι μεταξύ τους και επικαλούνται τη μη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στα εμπλεκόμενα υπουργεία και στη ΔΥΠΑ, που επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο παράτασης, χωρίς ωστόσο να διαφωτίζουν ως προς τις εύλογες ερωτήσεις των πρώην εργαζομένων ούτε διευκρινίζουν γιατί δεν εφαρμόζεται η τροπολογία του ν. 5024/2024.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η ΔΥΠΑ επισημαίνουν: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε προκαθορισμένη διάρκεια 24 μηνών. Σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος και τη σχετική νομολογία, δεν είναι επιτρεπτή η παράταση συμβάσεων ή απασχόλησης πέραν των χρονικών ορίων που θέτει το ισχύον πλαίσιο».

Επιπλέον, η ΔΥΠΑ λέει ότι «δεν διαθέτει διακριτική ευχέρεια να παρεκκλίνει από τις νομοθετικές προβλέψεις ούτε να εγκρίνει μονομερώς παρατάσεις που δεν επιτρέπονται από το ισχύον Δίκαιο». Καταλήγει: «Ως εκ τούτου, οι σχετικές διαδικασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν κατά τρόπο που να αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές και στις δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Η ΔΥΠΑ παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων υπουργείων για κάθε συνεργασία στο πλαίσιο της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης».

Από το υπουργείο Εργασίας σημειώνουν ότι «σύμφωνα με την από 17/2/2026 επιστολή του υποδιοικητή της ΔΥΠΑ προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση περαιτέρω παράτασης του προγράμματος, δεδομένου ότι, κατόπιν των ήδη χορηγηθεισών παρατάσεων, έχει συμπληρωθεί το ανώτατο χρονικό όριο των 24 μηνών απασχόλησης».

3 χρόνια από το ναυάγιο της Πύλου

Σε κινητοποίηση στην Αθήνα (Ομόνοια, 7 μ.μ.), με αίτημα να γίνει επιτέλους η δίκη στο Ναυτοδικείο Πειραιά για το πολύνεκρο εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου πριν από τρία χρόνια, καλούν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, μεταναστευτικές κοινότητες, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και η Νέα Αριστερά. Κινητοποιήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μπουν στη φυλακή οι υπεύθυνοι (21 αξιωματικοί του Λιμενικού, μεταξύ των οποίων ανώτατα στελέχη του αρχηγείου, έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για βαριά κακουργήματα) γίνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως και σε τρεις πόλεις του Πακιστάν, όπου ζουν οικογένειες θυμάτων.