Στη συζήτηση για τα νέα κόμματα, που δεσπόζει τα τελευταία 24ωρα στη δημόσια ζωή, το ΠΑΣΟΚ απαντά με προτάσεις πολιτικής για μείζονα κοινωνικά προβλήματα και δεσμεύσεις για λύσεις στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, στην οποία φιλοδοξεί να κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη για το ιδιωτικό χρέος και οι οκτώ θέσεις που παρουσίασε για την προστασία δανειοληπτών και επιχειρήσεων από πλειστηριασμούς και funds.
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν τις διεργασίες γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών φορέων τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη Μαρία Καρυστιανού, χωρίς όμως να αλλάζουν στρατηγική για τον πολιτικό τους αντίπαλο, που είναι η Ν.Δ., και τις εκλογικές τους στοχεύσεις, που είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική αλλαγή. Οπως σχολιάζουν, «κάθε κόμμα είναι καλοδεχούμενο και οι επιλογές στην κάλπη θα γίνουν στη βάση των πολιτικών και όχι στη βάση των προσώπων». Δεν λείπουν όμως οι έμμεσες αιχμές… «Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη ούτε από copy paste ατάκες της Χίλαρι Κλίντον ούτε από ανακύκλωση παλιών τσιτάτων του Λένιν» τόνισε χθες με νόημα ο Κώστας Τσουκαλάς (ΕΡΤnews,) επικρίνοντας τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του στο συνέδριο της Ν.Δ. για το τριψήφιο τηλέφωνο σε περίπτωση κρίσης όσο και τα λογοπαίγνια του Αλέξη Τσίπρα στα social media.
Το κεντρικό αφήγημα της άλλης πλευράς -εκ δεξιών και εξ αριστερών- που αποκρούει το ΠΑΣΟΚ σχετίζεται με την άποψη ότι η έλλειψη αντιπάλου ή το «κενό» στην αντιπολίτευση οδηγεί σε νέα σχήματα και πρωτοβουλίες. «Αν πράγματι υπήρχε κενό στην Κεντροαριστερά, δεν θα παρακαλούσε η Ν.Δ. να κάνει ο κόμμα ο κ. Τσίπρας. Υπάρχει ήδη η πολιτική δύναμη που διαθέτει ιδεολογική συγκρότηση, πολιτικό προσωπικό και προγραμματικό οπλοστάσιο, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο και ολοκληρωμένες προτάσεις» υποστήριξε ο κ. Τσουκαλάς προβλέποντας ότι η Ν.Δ. «τρέμει την επαναληπτική κάλπη», καθώς η ηγεσία της γνωρίζει ότι «στη δεύτερη κάλπη, αν υπάρχει μάχη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., θα συντριβεί».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο με ανάρτησή του για «νάρκη» στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, κατηγορώντας τη Ν.Δ. αλλά και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ επί κ. Τσίπρα, ενώ δεσμεύτηκε για: επαναφορά της ουσιαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης στα πρότυπα του ν.3869/2010, κατοχύρωση του δικαιώματος του δανειολήπτη να αποκτά ο ίδιος το δάνειό του πριν μεταβιβαστεί σε fund και σε αντίστοιχη ευνοϊκή τιμή, περιορισμό της ευθύνης του εγγυητή αναλογικά με την τιμή αγοράς της απαίτησης από το fund, να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προσδιορισμό της εμπορικής αξίας της περιουσίας από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή, δίκαιη λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο με μετακύλιση του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη μεταβολή της ισοτιμίας στον πιστωτή, θέσπιση αυστηρού πλαισίου κυρώσεων για καταχρηστικές συμπεριφορές των servicers και εισαγωγή ουσιαστικών κινήτρων επιβράβευσης για τους συνεπείς δανειολήπτες.
