Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Λασίθι της Κρήτης.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση σημειώθηκε 25χλμ ΝΝΔ του Γουδουρά Λασιθίου στις 06:18 και είχε εστιακό βάθος 9,7χλμ.
Νωρίτερα, η Αυτόματη Λύση του του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έδωσε τον σεισμό στα 5,5 Ρίχτερ και 7χλμ ΒΔ του Γουδουρά Λασιθίου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές του νησιού, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
O πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ευθύμης Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ ότι είναι πολύ πιθανό να έγινε αισθητός σε Κάσο και Κάρπαθο.
«Είναι κοντά στη Χέρσο, πρέπει να έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το Λασίθι και στην υπόλοιπη Κρήτη. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται το ακριβές μέγεθος και η ακριβής θέση».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης ανέφερε ότι έγινε πολύ αισθητός σε όλη την Ανατολική Κρήτη και είχε διάρκεια, με την Περιφέρεια να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δήμους για τυχόν ζημιές.
«Ήταν αισθητός ο σεισμός σε όλη την Ανατολική Κρήτη. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τον Δήμο Ιεράπετρας μια που το εστιακό σημείο ήταν νότια του Δήμου της Ιεράπετρας. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε αν υπάρχουν θέματα, προβλήματα και ζητήματα. Έχουμε ήδη βάλει σε ετοιμότητα την πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας, οπότε είμαστε σε αναμονή για τις εξελίξεις.
Να ξέρετε ότι είμαστε συνηθισμένοι στους σεισμούς γενικότερα και εμπιστευόμαστε όλους τους κανόνες δόμησης που υπάρχουν. Όμως υπάρχουν και περιοχές με σπίτια παλαιότερα, όπου σε συνεργασία με τους δήμους θα δούμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είναι λίγο κάτω από την Ιεράπετρα και είναι περίπου μια απόσταση μικρή από ότι είδαμε και εμείς», ανέφερε.
