Στην Ολομέλεια της Βουλής και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση που θα κρατήσουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, θα κριθεί πλέον η άρση ασυλίας των 13 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για συμμετοχή στο σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε χθες ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας δύο ακόμη βουλευτών της Ν.Δ., του Χαράλαμπου Αθανασίου και του Τάσου Χατζηβασιλείου, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην τρίτη κατά σειρά δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει φτάσει στη Βουλή.
Με σαφείς αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, προσήλθε χθες στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο Χαράλαμπος Αθανασίου για να υποστηρίξει πως η δίωξή του είναι «αστήρικτη» αλλά ζήτησε την άρση ασυλίας του για «λόγους συμπαράστασης» προς τους υπόλοιπους βουλευτές. «Δεν θα μας ορίσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το πώς θα λειτουργεί ο βουλευτής με τους ψηφοφόρους του» δήλωσε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος εγκαλείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.
Ο ίδιος αμφισβήτησε το περιεχόμενο της δικογραφίας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αδίκημα», εξέφρασε την απορία του πώς ήρθε η δικογραφία στη Βουλή και τόνισε πως θα ξαναέκανε όσα του επιρρίπτει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Εχω πάρει τηλέφωνα και θα το ξαναέκανα για τους πολίτες της Λέσβου» δήλωσε. «Αυτή είναι η δουλειά του βουλευτή». Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να έχουν πολιτική χροιά.
Την άρση της ασυλίας του ζήτησε και ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, με υπόμνημά του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, παρόλο που, όπως υποστηρίζει, ελέγχεται για μια πράξη που δεν έγινε. Στο υπόμνημά του αντικρούει τις κατηγορίες που του αποδίδονται, δηλώνοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν αποπειράθηκα, δεν σχεδίασα και δεν εκτέλεσα ουδεμία παράνομη πράξη», αναφέρει ότι κινήθηκε αποκλειστικά στα όρια των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων και ότι το αίτημα που του υποβλήθηκε, αν και νόμιμο απορρίφθηκε. Γι’ αυτό κι επισημαίνει πως στη δικογραφία σημειώνεται πως δεν διαπράχθηκε αδίκημα κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Η ένταση πάντως δεν έλειψε από τη χθεσινή συνεδρίαση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να εγκαλεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Γεωργαντά ότι «εμποδίζει τις ερωτήσεις και ότι προστατεύει τον υπόλογο πρώην υπουργό», όταν εκείνη ζήτησε να πάρει τον λόγο και να εξετάσει τον κ. Αθανασίου, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης. «Ερχεται ο ίδιος και ζητάει την άρση της ασυλίας του. Τι άλλο θέλετε; Δεν είμαστε δικαστήριο», της απάντησε ο κ. Γεωργαντάς. «Δεν κατάλαβα, να ζητήσουμε και συγγνώμη που είναι εμπλεκόμενος;» επέμεινε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
