Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και στη Χίο η επιβολή ποινής κράτησης 15 ημερών και αποπομπής από τις Ειδικές Δυνάμεις στον δόκιμο έφεδρο αξιωματικό (ΔΕΑ) Παναγιώτη Τζούδα, ο οποίος υπηρετεί στο 3ο ΕΤΕΘ, με το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου να καταγγέλλουν την απόφαση. Οι φορείς κάνουν λόγο για εκδικητική ενέργεια, επειδή ο στρατευμένος, σε συγκέντρωση στην Πάτρα από όπου και κατάγεται, εξέφρασε αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών και εναντιώθηκε στην εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους (αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας), και ζητούν την άμεση ανάκληση της ποινής. Επίσης, φαντάρος από το 4ο ΕΤΕΘ στη Σάμο τιμωρήθηκε γιατί, όπως είχε κάθε δικαίωμα, συμμετείχε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν Σωματεία και Ομοσπονδίες Εργαζομένων στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου.
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας επιχειρούν να επιβάλουν σιωπητήριο, να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, να φιμώσουν τα παιδιά του λαού που αρνούνται να συμβιβαστούν με τη βαρβαρότητα του πολέμου και την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων. Θέλουν σιγή νεκροταφείου, κουλτούρα φερέτρων και τυφλή υποταγή» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ Χίου, κάνοντας λόγο για κυβερνητικές ευθύνες.
«Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της Ν.Δ., που είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Αντί να γυρίσει πίσω τις φρεγάτες, την πυροβολαρχία Patriot και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σκορπίσει σε όλη τη Γη για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τιμωρεί όσους σηκώνουν κεφάλι, όσους αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής και των πολέμων» τονίζει.
Αξιοσημείωτη και η αντίδραση του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ: «Ο έφεδρος αξιωματικός, παιδί εργατικής-λαϊκής οικογένειας αγροτών, έκανε το αυτονόητο, να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών τους, στη μάχη για την επιβίωσή τους, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και ενάντια σε αυτούς που συμμετέχουν και μας εμπλέκουν στον όλεθρο του πολέμου. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δεν θα γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ούτε θα φυλάνε τα ναύλα στα βαπόρια των εφοπλιστών, που κερδίζουν από τον πόλεμο του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή».
