efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον, με το Ισραήλ να κάνει λόγο για «νέα εποχή ειρήνης». Οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον, οι πρώτες του είδους τους από το 1993, πραγματοποιήθηκαν υπό τη μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, με τους πρεσβευτές του Ισραήλ και του Λιβάνου, Γέσιελ Λάιτερ και Νάντα Χαμαντέχ Μοάουατ, καθώς και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στον Λίβανο, Μισέλ Ίσα.

Μετά τις συνομιλίες, ο Λάιτερ επαίνεσε τους Λιβανέζους ομολόγους του για τη συνεργασία τους. «Ανακαλύψαμε σήμερα ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά της εξίσωσης. Αυτό είναι το πιο θετικό πράγμα που θα μπορούσαμε να έχουμε», δήλωσε ο Λάιτερ. «Είμαστε και οι δύο ενωμένοι στην απελευθέρωση του Λιβάνου από μια κατοχική δύναμη που κυριαρχείται από το Ιράν και ονομάζεται Χεζμπολάχ», σημείωσε με σαφήνεια.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «παραγωγική» τη συνάντηση και τόνισε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με στόχο την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων: «Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις σε αμοιβαία συμφωνημένο χρόνο και τόπο», τονίζεται. 

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ και ο Λίβανος συμφώνησαν να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις σε αμοιβαία συμφωνημένο χρόνο και τόπο, έπειτα από τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.

Πάντως, το Ισραήλ συνέχισε σήμερα τις επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή της Τύρου και τις κοντινές παραμεθόριες περιοχές. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε χτυπήματα κατά ισραηλινών θέσεων. 

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε  ότι η χώρα του επιδιώκει να «εξομαλύνει» τις σχέσεις με τον Λίβανο. «Θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη και εξομάλυνση με το κράτος του Λιβάνου… Δεν υπάρχουν μείζονες διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Το πρόβλημα είναι η Χεζμπολάχ», τόνισε ο Γκίντεον Σάαρ.

Η Χεζμπολάχ, ωστόσο, ζήτησε την ακύρωση αυτών των διαπραγματεύσεων , δηλώνοντας ότι τέτοιου είδους συνομιλίες ισοδυναμούν με «παράδοση». Το σιιτικό κίνημα, σύμμαχος της Τεχεράνης, μπήκε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή για να εκδικηθεί τη δολοφονία του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα της ισραηλινο-αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Από τις αρχές Μαρτίου, ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο στον Λίβανο.

Κοινή δήλωση 18 ΥΠ.ΕΞ. 

Δεκαοκτώ υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Υπ.Εξ. Γιώργος Γεραπετρίτης καθώς και της Αυστραλίας, συνυπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν να συμπεριληφθεί και ο Λίβανος στις περιφερειακές προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

Οι δεκαοκτώ υπουργοί Εξωτερικών προτρέπουν παράλληλα όλα τα μέρη να εργαστούν προς μια διαρκή πολιτική λύση, και καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, αλλά και τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Απριλίου. Αναφέρουν επίσης ότι η συνέχιση του πολέμου στον Λίβανο θέτει σε κίνδυνο την τρέχουσα περιφερειακή αποκλιμάκωση, και χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Λιβανέζου προέδρου Αούν να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ, καθώς και την αποδοχή από το Ισραήλ της έναρξης των συνομιλιών με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ευρωπαίοι Υπ.Εξ. τονίζουν ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για διαρκή ασφάλεια για τον Λίβανο και το Ισραήλ, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή και δηλώνουν έτοιμοι να τις στηρίξουν, ενώ τονίζουν την ετοιμότητα τους να παράσχουν επείγουσα βοήθεια σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους στον Λίβανο, σε συντονισμό με την κυβέρνηση της χώρας.