Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ απέρριψε την αίτηση ασύλου του μικρού Λίαμ Κονέχο Ράμος, του 5χρονου αγοριού από τη Μινεσότα που συνελήφθη με τον πατέρα του από πράκτορες της ICE και που οι φωτογραφίες του από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής του έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. 

Παρά τη δημοσιότητα και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο δικαστής Τζον Μπερνς αποφάσισε να τερματίσει τη διαδικασία ασύλου για τον Λίαμ και την οικογένειά του. Η δικηγόρος τους, Ντανιέλ Μόλιβερ, δήλωσε στον Δημόσιο Ραδιόφωνο της Μινεσότα πως θα ασκηθεί έφεση, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η ανακοίνωση της απόρριψης των αιτήσεων ασύλου της οικογένειας του Λίαμ Κονέχο Ράμος είναι οδυνηρή. Γνωρίζουμε ότι θα κατατεθεί έφεση και παραμένουμε αισιόδοξοι για μια θετική έκβαση», δήλωσε την Τετάρτη η διεύθυνση των δημόσιων σχολείων του Columbia Heights, όπου φοιτά ο Λίαμ.

Το παιδί με τον γαλάζιο σκούφο

Υπενθυμίζεται ότι, ο 5χρονος Λίαμ έγινε πρωτοσέλιδο όταν μεταφέρθηκε από το Κολούμπια Χάιτς της Μινεσότα με τον πατέρα του, Άντριαν Αλεξάντερ Κονέχο Ράμος, τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Metro Surge.

Στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την σχολική περιφέρεια, ο Ράμος μεταφέρθηκε με τον πατέρα του ενώ βρισκόταν στην αυλή τους, αφού μόλις είχε φτάσει σπίτι από την τάξη του νηπιαγωγείου. Οι σχολικοί υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι το παιδί χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα για να χτυπήσει την πόρτα και να ζητήσει να του επιτραπεί η είσοδος, επιτρέποντας στους αστυνομικούς να δουν αν υπήρχε κάποιος άλλος στο σπίτι.

Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Επεξεργασίας Αιτημάτων Μετανάστευσης Ντίλι στο Τέξας, αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής απαγόρευσε προσωρινά στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους μετανάστευσης να τους απελάσουν.

Κατά τη στιγμή της κράτησής τους, η τότε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Τρίσια ΜακΛάφλιν, δήλωσε ότι ο Λίαμ Ράμος είχε εγκαταλειφθεί από τον πατέρα του και ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πείσουν τη μητέρα να αναλάβει την επιμέλειά τους.

Τον Φεβρουάριο, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Φρεντ Μπίερι, διέταξε κυβερνητικούς αξιωματούχους να απελευθερώσουν τον Ράμος και τον Λίαμ και να τους επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας, Χοακίν Κάστρο, βοήθησε το ζευγάρι να επιστρέψει στη Μινεάπολη.

Εκπρόσωποι του Λίαμ και του πατέρα του είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η οικογένεια είναι από τον Ισημερινό και ότι εισήλθαν στις ΗΠΑ το 2024 βάσει ενός πλέον ανενεργού συστήματος της εποχής Biden, το οποίο επέτρεπε στους αιτούντες άσυλο να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή τηλεφώνου για να προγραμματίζουν ένα ραντεβού που θα διεκπεραιωνόταν σε μια επίσημη συνοριακή είσοδο. Το DHS, το οποίο επιβλέπει την ICE, δήλωσε ότι δεν έχει καταγραφή της οικογένειας που χρησιμοποιεί αυτήν την εφαρμογή, παλαιότερα γνωστή ως CBP One.