Την κλασική συνταγή της αποσταθεροποίησης εκ των έσω φαίνεται να επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο η αμερικανική κυβέρνηση, μια συνταγή που έχει εφαρμόσει η CIA σε αναρίθμητες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Σύμφωνα πηγές που επικαλείται το CNN η CIA επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες «λαϊκής εξέγερσης» εξοπλίζοντας κουρδικές ομάδες προκειμένου να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επαφές με Κούρδους τόσο στο Ιράν όσο και στο Ιράκ φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί πριν καν την έναρξη των αμερικανικών και ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων.
Οι ένοπλες ιρανικές κουρδικές ομάδες έχουν χιλιάδες δυνάμεις που επιχειρούν κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Ιράν, κυρίως στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ. Αρκετές από τις ομάδες έχουν εκδώσει δημόσιες δηλώσεις από την έναρξη του πολέμου, υπονοώντας επικείμενη δράση και προτρέποντας τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να αυτομολήσουν. Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν πλήξει ήδη κουρδικές ομάδες ενώ δήλωσαν και πως στοχεύουν κουρδικές δυνάμεις με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οποιαδήποτε προσπάθεια εξοπλισμού ιρανικών κουρδικών ομάδων θα χρειαζόταν την υποστήριξη των Ιρακινών Κούρδων για να επιτραπεί η διέλευση των όπλων και να χρησιμοποιηθεί το ιρακινό Κουρδιστάν ως έδαφος εκτόξευσης.
Οι ΗΠΑ φαίνεται πως ακόμα μια φορά επιδιώκουν την πρόκληση χάους με «αιχμή του δόρατος» τους Κούρδους. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN, ότι «οι Κούρδοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόκληση χάους στην περιοχή και να μειώσουν τους στρατιωτικούς πόρους του ιρανικού καθεστώτος». Παράλληλα εξετάζουν κατά πόσο οι Κούρδοι θα μπορούσαν να καταλάβουν και να κρατήσουν εδάφη στο βόρειο τμήμα του Ιράν, τα οποία θα δημιουργούσαν μια ζώνη ασφαλείας για το Ισραήλ.
Ερωτηθείς για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους, ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι «κανένας από τους στόχους μας δεν βασίζεται στην υποστήριξη του εξοπλισμού οποιασδήποτε συγκεκριμένης δύναμης. Επομένως, γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνουν άλλες οντότητες, αλλά οι στόχοι μας δεν επικεντρώνονται σε αυτό».
Η υποστήριξη της CIA προς τις ιρανικές κουρδικές ομάδες ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν από τον πόλεμο, δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος.
Ο Τραμπ είχε συνομιλία, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (KDPI), Μουσταφά Χίτζρι, ενώ σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο, οι δυνάμεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συμμετάσχουν σε χερσαία επιχείρηση στο δυτικό Ιράν τις επόμενες ημέρες. «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία τώρα», δήλωσε η πηγή, εξηγώντας το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης. Η πηγή πρόσθεσε ότι οι πολιτοφυλακές αναμένουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ο Τραμπ τηλεφώνησε επίσης στους ηγέτες των Ιρακινών Κούρδων την Κυριακή για να συζητήσουν την στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν και πώς οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν καθώς η αποστολή προχωρά, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια τρίτη πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες, όπως ανέφερε για πρώτη φορά το Axios.
Τα δημοσιεύματα αυτά θυμίζουν έντονα την περίοδο της μεγάλης μάχης κατά του ISIS στη Συρία, όταν οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους Κούρδους μαχητές (και τους γέμισαν μεταπολεμικές υποσχέσεις) προκειμένου να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να ματώσουν, όπως και έπραξαν. Όλα αυτά μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της από τον Τζολάνι, πρώην επικηρυγμένο, αλλά πλέον αρεστό της κυβέρνησης Τραμπ. Μετά την προδοσία των Αμερικάνων, οι Κούρδοι πολέμησαν, είδαν αμάχους να σφαγιάζονται, συνθηκολόγησαν και βλέπουν το «θαύμα» της Ροζάβα να θολώνει επικίνδυνα.
